Vesti
30.09.2023. 13:34
Beta

Ivica Dačić

"Srbija i SPS čvrsto stoje iza RS i njenog predsednika Milorada Dodika"

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je na Saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Doboju da Srbija i njegova partija čvrsto stoje iza Republike Srpske, njenih prava i njenog predsednika Milorada Dodika.

"Republika Srpska nikome nije poklonjena, nastala je u borbi srpskog naroda i žrtvama koje je podnela", naveo je Dačić i ukazao na potrebu očuvanja srpskog nacionalnog jedinstva. 

On je ocenio da postoji problem osporavanja postojanja RS, naglašavajući da mnogi problem vide u Srbima u BiH i RS.

"Ne, problem je u tome ako se ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i oba entiteta u BIH", kazao je lider SPS-a.
 

On je istakao da je jedan od garanta Dejtonskog sporazuma i Srbija i da po tom sporazumu "niko ne sme da dira RS".

Prema njegovim rečima, umesto na RS i njeno rukovodstvo, međunarodni pritisci treba da budu usmereni prema onima koji žele unitarnu BiH, kao i onima koji bi hteli da biraju "svoje Hrvate" i "svoje Srbe" što, kako je naveo, neće moći.

On smatra da srpski, hrvatski i bošnjački narod treba da nađu način da žive u miru, naglašavajući da je na ovim prostorima "uvek lako upravljati kad posvađate narode".

"Mi imamo problem da trebamo nekome da se pravdamo zašto Srbija ne želi da prihvati teritorijalni integritet Kosova, a niko se ne pita kako je i zašto narušen teritorijalni integritet Srbije", rekao je Dačić.
 

Dodao je da je zato "Srbija čvrsta u svojim stavovima, jer brani sebe".

"Svako od nas je deo tog prostora srpskog naroda. Јa sam rođen na Kosovu i vi ste ovde rođeni u RS, ne tražimo mi tuđe, mi branimo naše", istakao je Dačić.

Govoreći o optužbama da se želi stvoriti "velika Srbija", on je naveo da jedino što ne govore je "koliko bi to po njima Srbija trebalo da bude mala da bi bilo u redu".

"Nije ideja velike Srbije ideja teritorijalnog karaktera. Ideja oslobađanja srpskog naroda u 19. i 20. veku je bila ideja oslobađanja svih balkanskih naroda. Zato vam želim sve najbolje do konačne pobede", zaključio je Dačić.
 

U Doboju se danas održava Sabor SNSD-a na kojem će biti izabran novi predsednik te stranke, a jedini kandidat je sadašnji lider partije Milorad Dodik.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šmit: "Dodik ne može da me uhapsi"
Kristijan Šmit EPA 08.09.2023.

Nadmudrivanje

08.09.2023. 11:35

Šmit: "Dodik ne može da me uhapsi"

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) izjavio je da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nema nadležnost i ovlašćenja da naredi njegovo hapšenje.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve