Vesti
23.12.2021. 12:51
Tanjug

Lider SDA

Izetbegović: "Dodikova politika se može zaustaviti samo sankcijama"

Bakir Izetbegović, 23. 12. 2021.
Izvor: EPA / ALAA BADARNEH

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da BiH nije u fokusu međunarodne zajednice, jer ima niz drugih i mnogo opasnijih žarišta, i izrazio nadu da to neće biti slučaj ni u budućnosti i da neće morati da dođe u situaciju da interveniše u BiH.

"Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Nemačke, Holandije, Velike Britanije, Amerike. Islamski svet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba, biće i oni tu za nas", istakao je Izetbegović gostujući na TV BIR.

Komentarišući poruke iz Mađarske, čiji je premier Viktor Orban navodno rekao da će "problem biti integracija dva miliona muslimana iz BiH u EU", Izetbegović je poručio da ne veruje da portparol Vlade Mađarske može da kaže takve stvari, a da nije ovlašćen ili u najmanju ruku da nije prisustvovao prilikama gde su se etablirali takvi stavovi u vezi sa muslimanima.

"Za nas muslimane je nejasan taj sistem vrednosti koje Orban zagovara, taj neki evropski nacionalizam. Bošnjaci su evropski narod. Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Evropi, dok su Mađari došli sa Urala, iz Azije. Ali, nevažno, na kraju smo svi ravnopravni i jednaki ljudi", rekao je Izetbegović.

Dodao je da Orban i ljudi oko njega zaboravljaju da "evropske civilizacije i kulture ne bi bilo bez komponente koju su uneli muslimani".

Komentarišući navodnu zabelešku Delegacije EU u BiH, kojom se ostavlja prostor od šest meseci do usvajanja zakona prethodno dogovoreno između Milorada Dodika i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljia, Izetbegović je naveo da očekuje demanti ili objašnjenje i od ambasadora Satlera, kao i od samog Varheljija.

"Uverljivo mi je to jer diplomate funkcionišu na takav način. Jedino čime se može zaustaviti ova Dodikova politika jesu sankcije", rekao je Izetbegović.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta predviđa Inckov zakon koji ispravljaju zvaničnici EU
Evropska unija

Piše Gardijan

22.12.2021. 11:00

Šta predviđa Inckov zakon koji ispravljaju zvaničnici EU

Visoki zvaničnici EU rade na „ispravljanju“ izmenjenog zakona o zabrani i sankcionisanju negiranja Srebrenice, koje je poslednjeg dana svog mandata nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, jer je zaključeno da se u suprotnom rizikuje pokretanje novog regionalnnog sukoba, piše britanski Gardijan.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve