Vesti
30.12.2022. 15:05
R. E.

Loše stanje pruga

Izlivanje amonijaka: Da li su novi incidenti samo pitanje vremena?

cisterna
Izvor: Shutterstock

U samo nekoliko dana dva incidenta sa amonijakom zadesila su Srbiju. Onaj u Pirotu, kada su vagoni cisterne iskliznuli iz šina, pri čemu je iscurilo oko 20 tona amonijaka, potvrđen je. Dve osobe su i nastradale od otrovnih isparenja, a više ih je hospitalizovano.

Potvrde da je do drugog incidenta došlo nema. A reč je o, navodno, o akcidentu u krugu jedne šabačke fabrike, koja proizvodi i veštačko đubrivo, a koja je i vlasnik cisterni koje su iskliznule iz šina kod Pirota.

Akcidenti, incidenti, nesrećni slučajevi dešavaju se svuda. Nije to nikakva specifičnost Srbije. Zabrinjavaju, međutim, neke druge stvari. Kao na primer to da se za katastrofalno stanje konkretne deonice pruge Niš–Dimitrovgrad između Pirota i Staničenja znalo već godinama, da su određena i sredstva za njenu rekonstrukciju, ali da je tender raspisan tek u martu 2022. godine.

Izabrani su izvođači radova za rekonstrukciju pruge koja košta oko 270 miliona evra i koja bi trebalo da počne u 2023. godini. Planirano je da se projekat finansira iz zajma Evropskе invеsticione banke, bespovratnih srеdstava pribavljenih od Investicionog okvira za Zapadni Balkan i budžeta Srbije.

Zbog čega se na sve to toliko dugo čekalo, nije poznato.

Da ne spominjemo i to da ispod Beograda, od Pančevačkog mosta do Karađorđevog parka preko Vukovog spomenika, svake noći prolaze vozovi puni amonijaka, naftnih derivata, tečnog naftnog gasa, sumporne, sirćetne i azotne kiseline, veštačkih đubriva, iako Vračarski tunel nema saglasnost za upotrebu od Sektora za vanredne situacije MUP-a ni za jednu vrstu transporta – kako putničkog tako ni teretnog.

I to nije sve. Imajući u vidu da je stanje većeg dela železničke infrastrukture u Srbiji, uz neke izuzetke, prilično loše, samo je pitanje kada će i gde će doći do nekog novog incidenta.

Na to upozoravaju i brojni incidenti koji su se dešavali prethodnih godina.

Na železničkoj pruzi Zaječar–Prahovo 2018. godine cisterna sa amonijakom teretne kompozicije prevoznika "Srbija kargo“ izletela je iz šina. Na sreću, nije došlo do izlivanja amonijaka i niko nije povređen, objavio je tada "Glas Zaječara“.

Iste godine na železničkoj pruzi Niš–Zaječar–Prahovo, u blizini Knjaževca, došlo je do ispadanja nekoliko vagona cisterni koje su prevozile po zdravlje veoma opasne i toksične materije.

Naredne godine kod sela Jasenovik kod Niša ponovo je iz šina ispala cisterna sa amonijakom. A kada je stigla dizalica koja je trebalo da sa šina skloni tu cisternu, i dizalica je iskliznula iz šina. Cisterne koje su prevrnute pre toga, kako su tada objavile "Južne vesti“, danima su čekale da budu prebačene. Nadležni danima nisu saopštavali šta je bio uzrok prevrtanja cisterni, da li je bila kriva stara pruga na koju se meštani žale ili su odgovorni privatni prevoznici.

I 2020. godine, između železničkih stanica Bagrdan i Jagodina, na deonici pruge Niš–Lapovo, prevrnuo se vagon iz sastava teretnog voza prevoznika "Srbija kargo“ natovaren sumpornom kiselinom. Tada je saopšteno da niko nije povređen. U sastavu teretnog voza bilo je 17 vagona, a saobraćao je iz Dimitrovgrada za Šabac, objavio je RTS.

Na deonici pruge Zaječar–Požarevac, u stanici Kaona, 2021. godine naprsla je cisterna natovarena fosfornom kiselinom, koja je iscurila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo kada će biti uspostavljen saobraćaj na auto-putu kod Pirota
autoput, brzina, gužva

Goran Vesić

28.12.2022. 13:41

Evo kada će biti uspostavljen saobraćaj na auto-putu kod Pirota

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavio je u sredu da će saobraćaj na autoputu Niš-Dimitrovgrad kod Pirota, koji je zbog curenja amonijaka iz iskliznutog vagona privremeno bio obustavljen, ponovo biti uspostavljen u sredu od 15 sati.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve