Vesti
07.07.2023. 12:12
Beta

Bujar Osmani

"Izuzetno je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine"

priština, beograd, kosovo
Izvor: Shutterstock

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da je za njegovovu zemlju i OEBS izuzetno važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

"Nastavak dijaloga koji vodi EU izuzetno je važan i za OEBS i za Severnu Makedoniju kao neposrednog suseda. OEBS je spreman da podrži i pomogne na terenu implementaciju preporuka koje će proizaći iz ovog procesa", rekao je Osmani, a prenela pres služba njegovog ministarstva.

On je to rekao na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom na marginama prve Konferencije o klimatskim promenama, koja se u petak održava u Beču.

Predsedavajući OEBS-a je šefu austrijske diplomatije predstavio plan od devet tačaka koji se, kako je istakao, nudi kao dodatna vrednost za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

Osmani je početkom juna objavio "Plan u devet koraka za deeskalaciju i normalizaciju stanja na severu Kosova".

Na sastanku sa Šalenbergom je istakao i ulogu Severne Makedonije kao domaćina dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu, koji je, kako je ocenio, rezultirao značajnim sporazumom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lajčak na Kosovu: Evo s kim je sve razgovarao
Miroslav Lajčak

Deeskalacija situacije

04.07.2023. 18:20

Lajčak na Kosovu: Evo s kim je sve razgovarao

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak posetio je Kosovo gde je razgovarao sa predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i komandant Kfora Anđelom Ristučom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve