Vesti
20.04.2022. 15:05
Beta

Dodik

"Ja sam igrač srpskog naroda i RS"

Milorad Dodik 28.3.2022.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je on "igrač srpskog naroda i Republike Srpske", te da BiH treba da ostane neutralna u vezi sa ukrajinskom krizom.

"Koristim dobre odnose sa Putinom kojeg cenim kao velikog državnika jedne velike zemlje, moćnog čoveka, koji je uvek bio korektan prema nama. Nikada nije tražio ništa", kazao je Dodik za Televiziju Federacije BiH (FTV), odgovarajući na direktno pitanje da li je on "ruski igrač".

Dodao je da mu je Putin deset puta rekao "da poštuje samo Dejtonski sporazum i ako on (Dodik) ode izvan Dejtonskog sporazuma neće imati podršku".

"To mi je rekao i poslednji put", kazao je srpski član Predsedništva BiH, koji je i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u RS.

Dalje je naveo da je s Putinom "dogovorio ekonomsku saradnju, da grade i pojačaju priču oko gasovoda" koji, kako je naveo Dodik, "osporavaju u Sarajevu već 15 godina".

"Ja sam rekao da u ovom sukobu treba da budemo neutralni i mislim da je to najbolja pozicija. Prvo, Rusija je garant Dejtonskog sporazuma. Kakav je to svet u kojem mi možemo uvoditi sankcije Rusiji? To da ja sad trčim za nekim politikama, a da rušim svoje principe, mi nećemo dati saglasnost da se Rusiji uvedu sankcije na nivou BiH", kazao je on.
 

Ponovio je stav da je za BiH najbolja politika ostati neutralan.

"I moja pozicija prema tome nije ruska, to je pozicija neutralnosti. Mi smo rekli da poštujemo teritorijalni integritet, tražimo da se rat što pre završi i da stradanja prestanu. Da su i Rusi i Ukrajinci naši bratski narodi i da mi ne možemo u tom pogledu biti ni na jednoj strani", naglasio je Dodik.

Dodao je da "neko ne vidi, neko neće da vidi, neko nema svoj stav, već čeka šta će neko javiti iz Brisela ili neke druge destinacije".

"Ja pokušavam ipak da razmišljam", rekao je Dodik.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Dodik je malo pogubljen"
Milorad Dodik, 6. 3. 2022.

Kristijan Šmit

06.03.2022. 10:50

"Dodik je malo pogubljen"

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da nema naznaka da će u Bosni i Hercegovini ili na Zapadnom Balkanu ponovo izbiti rat, bez obzira na dešavanja u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve