Vesti
25.11.2022. 11:06
R. E.

Izmene zakona

Kako će smeti da se voze električni trotineti

trotinet-shutterstock_1237701508.jpg
Izvor: Foto: Shutterstock

Slika prva – septembar 2020. godine. Auto-put na Novom Beogradu. Čovek vozi električni trotinet brzinom od oko 80 kilometara na sat. Ako je nekome za utehu, na glavi mu je kaciga. Kao da bi mu mnogo pomogla da ga neko na auto-putu "pokupi“.

Slika druga – svakodnevno. Vozači električnih trotineta jure gradskim trotoarima, kao da ne obraćaju pažnju na pešake koji tuda prolaze. Ima, doduše, i onih koji voze oprezno.

Nije, međutim, uopšte teško prepoznati one "trotinetaše“ koji apsolutno nemaju pojma o ponašanju u saobraćaju, a pritom ne pokazuju ni potrebnu dozu sigurnosti kako bi bezbedno upravljali ovim vozilom.

Da li će tome konačno da dođe kraj? U pripremi je, naime, zakon o izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju. A ovim dokumentom zakonski bi trebalo da bude regulisana i vožnja električnih trotineta.

Upotreba ovog prevoznog sredstva trenutno uopšte nije zakonski "pokrivena“, uprkos procenama da Srbijom trenutno "krstari“ oko 220.000 električnih trotineta.

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja vožnja električnih trotineta biće dozvoljena na biciklističkim stazama. U izuzetnim situacijama biće dozvoljena i na kolovozu, ali brzina će im biti ograničena na 25 kilometara na sat.

Brzina kretanja električnih trotineta na površinama namenjenim pešacima, prema najavljenim zakonskim rešenjima, biće ograničena na tri do pet kilometara na sat, odnosno biće prilagođena prosečnoj brzini hoda pešaka.

Sve to, naravno, lepo zvuči u teoriji. Osnovno pitanje je, međutim, kao i za mnoge zakone u Srbiji, kako će ovaj propis biti primenjen, odnosno koliko će efikasna biti kontrola njegovog sprovođenja.

Ako pogledamo koliko često i bez ikakvih sankcija vozači automobila krše postojeće zakone – parkiranje "na sva četiri migavca“, vožnja žutom trakom, prekoračenja brzine, vožnja nedozvoljenim smerom – razloga za optimizam nema previše.

No, dobro je da se bar razmišlja o tome da vožnja električnih trotineta bude zakonski regulisana. Jer broj onih koji će ih koristiti će, najverovatnije, samo dalje da raste.

Marko Arambašić iz Pametne infrastrukture za mikromobilnost izjavio je za "Novi dan“ TV N1 kako misli da neće biti problem ograničiti brzinu kretanja električnih trotineta u saobraćaju. To se, kako kaže, može uraditi i kompjuterom. Veruje, međutim, da će biti malo teže regulisati kretanje u pešačkim zonama.

Uprkos najavljenim kaznama za prekoračenje brzine, Arambašić je ukazao kako iskustva iz sveta, gde postoji zakonska regulativa, govore da će se broj električnih trotineta u saobraćaju samo dalje povećavati.

Na pitanje da li bi bilo dobro uvesti obaveznu registraciju električnih trotineta Arambašić je ocenio da takvo rešenje ne bi imalo smisla jer se u gotovo svim zemljama električni trotinet tretira kao bicikl, a bicikli nemaju tablice.

On je ukazao, međutim, i na problem infrastrukture u gradovima Srbije gde nedostaju staze i adekvatni putevi za kretanje električnih trotineta.

Ostaje, takođe, da se vidi hoće li biti i nekih posebnih noviteta u pogledu toga ko sme da vozi trotinet, sa koliko godina, da li će biti potreban neki test poznavanja saobraćajnih propisa da bi se upravljalo trotinetom, da li će biti potrebna zaštitna oprema, na koji način će biti korišćena…

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Alkohol kriv za svaku sedmu smrtnu saobraćajku
saobraćajka, udes

MUP

17.11.2022. 17:15

Alkohol kriv za svaku sedmu smrtnu saobraćajku

Predstavnik Uprave saobraćajne policije Aleksandar Radenković izjavio je da je za prvih deset meseci ove godine u svakoj sedmoj saobraćajnoj nesreći sa poginulim licima učestvovao vozač koji je bio pod dejstvom alkohola.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve