Vesti
25.06.2021. 14:41
Tanjug

Kombinovani test za kraj

Kako je bilo poslednjeg dana polaganja male mature

skola.jpg

Mala matura za buduće srednjoškolce završena je u petak kombinovanim testom, koji je prema oceni beogradskih osmaka bio najlakši u odnosu na testove iz maternjeg jezika i matematike, koji su se polagali prethodna dva dana.

Kombinovani test sadržao je zadatke iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije, a učenici Osnovne škole "Nikola Tesla" rekli su za Tanjug da su najviše zadovoljni kako su taj deo završnog testa odradili, ali i da očekuju da će upisati željene škole.

Učenik Pavle Travica kaže da je bilo lakše jer je većina zadataka bila na zaokruživanje, dok su iz maternjeg bili duži tekstovi, ali, dodaje, ne toliko teški.

Test iz matematike ocenjuje lakšim nego na probnoj maloj maturi u aprilu i ističe da bi voleo da upiše Treću ili Četvrtu beogradsku gimnaziju ili gimnaziju "Sveti Sava".

Njegov vršnjak Nikola Likar kaže da će najviše poena imati na kombinovanom testu. "Najteži mi je bio srpski zbog tekstova, trebalo je da se čita mnogo, matematika je bila ok, samo je trebalo pažljivo da se čita,a kombinovani je bio na zaokruživanje i lakši u odnosu na probni iz aprila", rekao je Nikola, koji bi voleo da upiše V beogradsku gimnaziju, specijalizovani smer za biologiju.

Anja Kari se slaže sa svojim drugarima da testovi nisu bili teški i navodi da joj je matematika bila najlakša, pošto je išla na takmičenja. Bojani Savić istorija je malo otežala posao, kao i matematika, koja je, kaže, sadržala nekoliko zahtevnih zadataka, ali očekuje dobre rezultate kako bi mogla da upiše gimnaziju "Patrijarh Pavle".

Direktor škole Stanislav Stevuljević kaže za Tanjug da je priprema za 142 učenika trajala skoro čitave godine i da učenici nisu imali pretežak zadatak. "Verujem da su dobro uradili, nastavnici su sve vreme posebne časove posvećivali učenicima 8. razreda, tako da se nadam da su poneli dovoljno znanja za srednje škole", rekao je Stevuljević.

Direktorka škole "Kosta Abrašević" Vesna Šunjevarić navodi da je zadovoljna kako je protekla mala matura i da su đaci savesno pristupila polaganju.Ukupno 141 učenik iz te škole je polagao završni ispit, a Šunjevarić prenosi da su učenici testove ocenili kao lake.

Preliminarni rezultati će se znati 27. juna, a konačni 2. jula. U školama ima 11 odsto više mesta nego učenika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Veselo u Beogradu: Maturanti proslavili poslednji dan škole
Proslava Maturanata

Kolo, trubači, "Nesanica"

01.06.2021. 15:25

Veselo u Beogradu: Maturanti proslavili poslednji dan škole

Uz trubače i muziku, obučeni u majice sa oznakama odeljenja kojima pripadaju, maturanti Ugostiteljsko turističke škole proslavili su poslednji dan škole u centru Beograda.
Foto
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
13°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve