Kako je jedan nobelovac razljutio Albance?

Kako je jedan nobelovac razljutio Albance?

EPA-EFE/JULIEN DE ROSA


Austrijski pisac Peter Handke dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrada za književnost. Ta vest je izazvala brojna reagovanja na društvenim mrežama i u medijima, a posebno je razljutila Albance, koji za njega kažu da je “poznat po stavovima protiv NATO bombardovanja, koje je donelo slobodu Kosovu”.

Odluku su kritikovali i Američko udruženje književnika, kao i poznati slovenački filozof Slavuj Žižek.

Prištinska Gazeta Expres je prenela da je Handke poznat po svojim vezama sa Srbima i oštro se, kako kažu, protivio NATO bombardovanju 1999. godine koje je donelo “slobodu Kosovu”.

Podsećaju i da je Handke pre nekoliko godina boravio na Kosovu kada je, kako navode, Srbima iz Velike Hoče donirao 50.000 evra za izgradnju bazena.

Na društvenim mrežama, Facebooku i Twitteru objavljeno je više stotina komentara u kojima kulturni poslenici iz celog sveta čestitaju Handkeu na ovom priznanju.

Ima i onih, međutim, koji pišu da je Handkeovo ime vezano za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsednika SRJ i Srbije.

Podsećaju i da je Handke govorio na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sahrani u Požarevcu.

Neki se sećaju da je Handke proglašen za počasnog građanina Beograda 2015. godine kao i da je 2012. postao inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Albanka Vljora Čitaku je i na Twitteru i na Facebooku objavila istu poruku, ocenivši da je nešto “ozbiljno pošlo po zlu”.

Ambasadorka Kosova u UN napisala je jedan od Handkeovih citata: “Ponekad bih voleo da sam srpski pravoslavni sveštenik koji se bori za Kosovo”, a zatim dodala:

“U svetu punom brilijantnih pisaca, Nobelov komitet je odlučio da nagradi propagandistu etničke mržnje i nasilja. Nešto je ozbiljno pošlo po zlu!”

Kosovski novinar Adriatik Keljmendi je na svom Facebook profilu napisao da je dodela Nobelove nagrade Hankeu “sramota”.

“Ovo je sramota. To je isto kao kad bi pisac koji je proslavio Hitlera (Adolfa) dobio Nobelovu nagradu za književnost”, napisao je Keljmendi.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Gent Cakaj je, takođe, oštro reagovao na odluku o dodeli Nobelove nagrade Handkeu.

On je na svom Facebook ocenio da je Handke, poznat po svojoj otvorenoj podršci Slobodana Miloševića, te dodao da je kao ljubitelj knjige razočaran odukom da “Nobela ove godine dobije čovek koji negira genocid”.

“Kao čovek strastven za večnu lepotu i moć književnosti da bi obogatio ljudsko iskustvo i kao žrtva etničkog čišćenja i genocida, uznemiren sam odlukom da Nobelovu nagradu za književnost dodeljena čoveku koji negira genocid. Kakav besmislen i sramotan čin”, napisao je Čakaj na tviteru.

AP Photo/Kerstin Joensson

AP Photo/Kerstin Joensson

Novinarka Una Hajdari je napisala da oni koji podržavaju dodelu Nobelove nagrade Handkeu, a da pritom ne spominju činjenicu da je govorio na Miloševićevoj sahrani, da je svedočio u procesu protiv Miloševića u Hagu – uvreda je za novinarstvo

Na drugoj strani, iz Srbije Handkeu stižu samo reči pohvale i čestitke.

Beogradski pisac Dragan Velikić, smatra da je Nobelova nagrada za književnost “došla u prave ruke”.

“To je pravda za Handkea”, napisao je Velikić i dodao:

“Kad pogledamo niz pisaca koji ne mogu da se porede sa njim kao pisci, a koji su dobili Nobelovu nagradu, mislim da je on apsolutno zaslužio, tu nema spora. Meni je drago da je dobila i Olga Tokarčuk koja je zaista sjajan pisac, tako da je ove godine izbor svim poznavaocima književnosti to će biti zadovoljavajuće”.

Velikić je komentarisao i političke reakcije povodom dodele Nobela Handkeu i istakao da će ih “svakako biti”, te dodao da misli da će to ovom austrijskom piscu da prija, jer, kako kaže, “takav je čovek”.

Čestitkama su se pridružili i gradonačelnik Beograda Zorana Radojičić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i predsednik RS Milorad Dodik.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar