Vesti
14.10.2021. 19:11
M. Paunović

Firma "Isomat"

Kako nam stranci zagađuju zemlju (FOTO)

Isomat
Izvor: ekspres

Reciprocitet. Zbog situacije na Kosovu, verovatno najpopularnija reč političkih krugova u poslednje vreme. Ukratko znači uzajamni odnos, ili prevedeno na srpski "ja tebi ti meni". Ako odstupimo od političkih okvira mogli bismo da ga prenesmo na bilo koju životnu situaciju. Na primer odnos strane firme i zemlje domaćina. Gledajući kroz taj kontekst fokusiraćemo se na primer firme "Isomat" – grčke komapnije koja dugi niz godina posluje u Srbiji, odnosno na njen odnos prema našoj zemlji.

Kako i sami možete da pročitate na zvaničnom sajtu, komapnija se bavi proizvodnjom građevinskih hemikalija i maltera. Kako proizvodi i distribuira širok spektar proizvoda - od boja i maltera do lepka za pločice i kako je "trenutno jedna od najvažnijih industrija građevinskog materijala u jugoistočnoj Evropi“.

Međutim, ono što ne možete da pročitate na zvaničnom sajtu kompanije, a o čemu svedoče saznanja "Ekspresa" i fotografije koje u ovom tekstu objavljujemo, jeste da se iza fasade upeglane firme sa pedigreom krije nešto sasvim drugo.

Naime, kako smo saznali od dobro obaveštenog izvora, Spiridon Vlahos, tadašnji direktor firme, u trenutku kada se ova priča odvijala, "Isomat u Srbiji" izdao je zaduženje zaposlenima ove kompanije da se oslobode oko 50 tona neispravne robe, hemijskog otpada. Direktiva je bila takva da je robu, nepodobnu za prodaju, trebalo baciti na običnu deponiju u blizini firme. Odnosno, izbeći zakon, zaboraviti na ekologiju i zatrpati obližnje njive.

"Direktor je naložio da se zaposleni oslobode neispravne robe koja nije bila za prodaju. Reč je o dva šlepera u kojima je bilo više od 50 tona robe. Pretežno tečnog materijala – boje, lakova, lepka i ostale hemije. Sav materijal je bačen na običnu deponiju, u njive u okolini Šimanovaca", priča izvor "Ekspresa", koji je insistirao na tome da ostane anoniman.

Kako nam je objašnjeno, cela priča je pokrenuta neposredno pre posete rukovodećeg kadra iz Grčke - da oni ne bi videli pomenutu robu. 

Naš izvor tvrdi da "Isomat" u tom periodu nije imao sklopljen ugovor ni sa jednom firmom koja bi neispravnu robu mogla da uništi na regularan način, u skladu sa propisima. Razlog za tako nešto je očigledan i jednostavan – takvo uništenje košta, a zagađenje obližnje zemlje je besplatno.

Isomat
Izvor: Ekspres

"Minimalna cena hemijskog otpada za bacanje je od 80 centi do jednog evra i više, u zavisnosti od samog sadržaja hemije. Govorimo o cifri od 70, 80 hiljada evra. Bilo je lakše i jeftinije izručiti robu i njive i uštedeti novac", ističe sagovornik "Ekspresa".

O saznanjima koje smo dobili obavestili smo i firmu "Isomat". Pitali smo ih da li su naša saznanja tačna i ukoliko nisu da li mogu da nam pošalju dokaze koji će potvrditi da je navedena roba, iz septembra prošle godine, uništena na regularan, zakonom predviđen način. Odgovore, nažalost, za sada nismo dobili.

Spiridon Vlahos više nije generalni direktor firme "Isomat". Jedan domaći portal ga je 2011. godine  opisao kao Grka "koji toliko voli Srbiju da u njoj planira da provede svoj životni vek". Ukoliko se njegova ljubav prema Srbiji ogleda u bacanju hemijskog otpada po našoj zemlji, ne mora toliko da nas voli.

Saznali smo, takođe, da je o ovom slučaju obaveštena i direkcija u Grčkoj, ali da ništa u vezi sa tim nije učinjeno. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na staroj deponiji u Vinči više nema odlaganja otpada
Goran vesić i Irena Vujović

Posle 40 godina

26.08.2021. 17:15

Na staroj deponiji u Vinči više nema odlaganja otpada

Deponija u Vinči, na kojoj se odlagao otpad u poslednjih 40 godina, u potpunosti je zatvorena, izjavila je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i navela da će nakon završetka radova, koji su u toku, stara deponija, na kojoj je nedavno izbio požar, biti u potpunosti sanirana.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve