Vesti
28.08.2021. 18:05
Tanjug

Hrvatska

Kako postati e-Srbin i zašto je to važno

kompjuter, društvene mreže
Izvor: Shutterstock

Srpske institucije u Hrvatskoj pokrenule su, u okviru kampanje za opis stanovništva, internet stranici E-srbin.hr na kojoj se nalaze sve informacije o važnosti izjašnjavanja kao i uputstva za samostalno popisivanje stanovništva putem sistema e-Građani.

Samopopisivanje stanovništva putem interneta u Hrvatskoj počinje 13. i trajaće do 26. septembra

Organizacije Srpski demokratski forum, Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", Srpsko narodno veće i Zajedničko veće opština formirale su koordinacioni odbor sa svrhom lakšeg i efikasnijeg sprovođenja popisa u srpskoj zajednici.

Na novootvorenoj stranici e-srbin.hr nalaze se odgovori na sva ključna pitanja vezana uz popis za pripadnikesrpske nacionalne manjine. Objašnjeno je koja prava srpske zajednice u Hrvatskoj proizlaze iz službenog brojnog stanja, na koje se sve načine sprovodi popis stanovništva ove godine, šta je sistem e-Građani, koje se sve usluge mogu ostvariti preko njega i zašto je važan za popis stanovništva.

Takođe, tu su i uputstva za digitalno samopopisivanje i komunikaciju s članovima zajednice oko popisa i druge korisne informacije u sprovođenju aktivnosti vezanih uz popis.

Od rezultata popisa zavisiće i mnoga prava koja ostvaruje srpska zajednica prema Ustavu i zakonima Hrvatske, zato je od vitalnog interesa zajednice da rezultati popisa što vernije odražavaju stvarno brojno stanje Srba u Hrvatskoj, navodi se, između ostalog, na stranici e-srbin.hr.

Inače, u Hrvatskoj će ove godine po prvi put moći da se izvede samostalno popisivanje stanovništva putem sistema e-Građani, a popisuju se osobe sa stalnim boravištem.

Uobičajeno boravište imaju osobe koje su živele na određenommestu kontinuirano najmanje 12 meseci prije referentnog datuma popisa (31. augusta); osobe koje su došle u uobičajeno boravište u periodu od 12 meseci pre referentnog datuma s namerom da ostanu tamo najmanje godinu dana.

A, kada se se navedene okolnosti ne mogu ustanoviti, "uobičajeno boravište" znači mesto zakonskog ili registrovanog boravišta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Hrvatskoj vakcinacija gotovo prestala
vakcine

Piše hrvastki Index

26.08.2021. 14:03

U Hrvatskoj vakcinacija gotovo prestala

Imunizacija hrvatskih građana je poslednjih dana na najnižem nivou od sredine februara, kada je kampanja tek krenula i kada vakcina nije bilo u obećanim količinama, piše hrvatski portal Index.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve