Vesti
23.06.2020. 19:52
Tanjug

Članica Kriznog štaba,

KISIĆ: Kontrolor za nošenje maske da bude u našim glavama

tan2020-4-2_195958212_4.jpg

Članica Kriznog štaba, doktorka Darija Kisić Tepavčević, izjavila je da je maska mehanička prepreka za širenje virusa i da je

Članica Kriznog štaba, doktorka Darija Kisić Tepavčević, izjavila je da je maska mehanička prepreka za širenje virusa i da je preporučljivo nositi je svugde gde postoji mogućnost za kontakt sa drugom osobom duži od 15 minuta, na udaljenosti manjoj od metra.

Povodom najnovijih odluka Kriznog štaba, ona je za RTS istakla da je obavezno nošenje maski u gradskom i prigradskom prevozu, a da se na svim ostalim mestima nošenje maske preporučuje.

Na pitanje ko će u gradskom prevozu kontrolisati da li putnici nose maske, doktorka Kisić Tepavčević je odgovorila da je osnovno da shvatimo da smo sami sebi kontrolori.

"Biće u prevoznim sredstvima osoba koje će opominjati da se nose maske, ali napominjem da svi treba da shvatimo da taj kontrolor treba da bude u našim glavama", naglasila je Kisić Tepavčević.

[caption id="attachment_276653" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr[/caption]

Na navode novinara BIRN-a da podaci sa sajta covid19.rs nisu tačni i da je broj obolelih i preminulih veći, doktorka Kisić Tepavčević odgovara da nije svaki pacijent koji je imao Covid-19 na kraju umro od posledica te infekcije.

Povezane vesti – Tiodorović: Ne razmišlja se o vanrednom stanju i policijskom času

Ona je objasnila da, kada je reč o jednoj zaraznoj bolesti, govorimo o smrtnim ishodima koji se mogu dovesti u vezu sa infekcijom.

"Takođe, tu razlikujemo i direktni uzrok smrti, neposredni uzrok smrti i različite faktore koji su posredovali. To je ustaljena metodologija Svetske zdravstvene organizacije koju mi pratimo", objasnila je doktorka Kisić Tepavčević.

[caption id="attachment_275753" align="alignnone" width="673"]Tanjug (Tara Radovanović) Tanjug (Tara Radovanović)[/caption]

Ona je istakla da postoji medicinska dokumentacija za svakog pojedinačnog pacijenta o tome šta je bio direktni uzrok smrti.

Povezane vesti - Da li smo spremni za drugi talas?

"Za sve bolesti postoji takva metodologija, mi je pratimo i u obavezi smo da sve prijavljujemo i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, što redovno i činimo", naglasila je Kisić Tepavčević.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve