Vesti
21.10.2021. 16:14
Tanjug

Radojičić upozorava

Kliničke slike obolele dece sada mnogo teže

korona, deca, grip, temperatura
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnik Beograda i nekadašnji direktor Tiršove klinike Zoran Radojičić, izjavio je da ga jako brinu podaci o broju dece obolele od korona virusa i ukazao da su kliničke slike kod njih daleko teže nego ranije.

"Brinu me podaci o broju zaražene dece, kao čoveka, gradonačelnika, kao roditelja i kao dečijeg hirurga. Ono što posebno zabrinjava je zaključak da su kliničke slike obolele dece sada mnogo teže. Iz ovoga sledi da je apsolutno važno da se vakcinišemo, da je apsolutno važno da se vakcinišu deca koja imaju pridružene bolesti, koja su gojazna", rekao je Radojičić za RTS.

On je dodao da je vakcinacija jedini put borbe.

"Jednostavno ne bi ceo svet pričao o vakcinaciji dece da nisu predviđali ovakve okolnosti", naveo je Radojičić.

Istakao je da postoje dve mogućnosti - razboleti se ili se vakcinisati.

"Ako imamo tešku kliničku sliku imaćemo sigurno posledice, a ako imamo laku kliničku sliku možda ćemo imati posledice. A druga varijanta je da se vakcinišemo. Na kraju ćemo svi na jedan ili drugi način imati kontakt sa virusom, tu nema dileme, samo je pitanje svesti i momenata kada i kako ćemo to da uradimo", rekao je on.

Istakao je da je do sada prvom dozom u Beogradu vakcinisano oko 59 odsto građana, drugom dozom skoro 57 odsto.

Govoreći o kovid propusnicama navodi da se traži najracionalnije i najbolje rešenje u datim okolnostima.

"Kada razmišljamo o tome imamo dva ekstrema - jedna je da bude obavezna vakcinacija za sve ili za određene grupe, a na drugom kraju tog spektra, kako ga ja vidim su kovid propusnice. Ja mislim da su kovid propusnice u ovoj situaciji nešto bolja rešenja. Što se mene tiče ja sam bliži tome da treba uvesti neku formu kovid propusnica", navodi gradonačelnik.

Na pitanje da li će biti uvedene odgovara da o tome ne odlučuje samo on.

"Mi kao društvo tražimo najracionalnije i najbolje rešenje u datim okolnostima. Ja verujem da će se u datom trenutku i to verujem u optimalnom uvesti kovid propusnice", navodi Radojičić.

U Institutu za majku i dete trenutno je smešteno četvoro dece pozitivne na korona virus, od kojih je troje na respiratorima.

U pitanju su deca od 17 i 15 godina, kao i beba od pet meseci.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Korona i naše mentalno zdravlje
depresija, razmišljanje

Istraživanje

09.10.2021. 21:05

Korona i naše mentalno zdravlje

Slučajevi anksioznosti i depresije širom sveta dramatično su porasli 2020. godine, otkrili su istraživaci, sa procenjenih 76 miliona dodatnih slučajeva anksioznosti i 53 miliona dodatnih slučajeva velikog depresivnog poremećaja nego što bi se očekivalo da se kovid-19 nije pojavio.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve