Život
09.10.2021. 21:05
R.E.

Istraživanje

Korona i naše mentalno zdravlje

depresija, razmišljanje
Izvor: Shutterstock

Slučajevi anksioznosti i depresije širom sveta dramatično su porasli 2020. godine, otkrili su istraživaci, sa procenjenih 76 miliona dodatnih slučajeva anksioznosti i 53 miliona dodatnih slučajeva velikog depresivnog poremećaja nego što bi se očekivalo da se kovid-19 nije pojavio.

Najnovija studija sugeriše da je pandemija ozbiljno uticala na mentalno zdravlje i da je veća verovatnoća da će žene i mladi biti više pogođeni od muškaraca ili starijih ljudi, preneo je britanski dnevnik "Gardijan".

"Verujemo da je to zato što je veća verovatnoća da žene budu pogođene društvenim i ekonomskim posledicama pandemije", rekao je vodeći autor dr Demian Santomauro sa Univerziteta u Kvinslendu.

Prema njegovim rečima, veća je verovatnoća da će žene preuzeti dodatne obaveze nege i održavanja domaćinstva zbog zatvaranja škola ili zbog toga što se članovi porodice ne osećaju dobro.

"Žene, takođe, imaju niže plate, manje ušteđevine i manje sigurno zaposlenje od muškaraca, pa je veća verovatnoća da će biti finansijski ugrožene tokom pandemije", rekao je Santomauro.

"Zatvaranje škola i visokoškolskih ustanova, kao i šire restrikcije onemogućavale su mlade ljude u interakciji sa vršnjacima“, rekao je Santomauro i dodao da je veća verovatnoća da će mladi ostati nezaposleni nakon ekonomske krize.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve