Vesti
19.02.2024. 15:03
Beta

Kamen temeljac

Koliko će koštati Naučno-tehnološki park u Nišu i kada će biti gotov

1
Izvor: VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic

U Nišu je postavljen kamen-temeljac druge faze Naučno-tehnološkog parka (NTP) u šta će biti uloženo više od 20 miliona evra.

Direktor NTP Milan Ranđelović je kazao da će nova zgrada imati 15.000 kvadratnih metara kancelarijskog i laboratorijskog prostora i tu će moći da radi više od 80 kompanija s više od 1.000 zaposlenih.

"U postojećem NTP-u radi pedesetak kompanija sa više od 500 zaposlenih. Ove kompanije su za protekle tri godine, koliko NTP postoji, utrostručile prihode i udvostručile broj zaposlenih", naglasio je Ranđelović.

Naveo je da u kompleksu fakulteta gde je NTP. ima 7.000 studenata, a godišnje diplomira 1.000 inženjera.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da će u izgradnju druge faze NTP Vlada Srbije i Evropska investiciona banka uložiti više od 20 miliona evra, a sa opremom više od 25 miliona.

Ona je kazala da je rok za završetak druge faze NTP-a oktobar 2025. godine.

1
Izvor: VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli rekao je da je izgradnja NTP prekretnica za inovacioni sistem u Srbiji.

"Prošla godina je bila izuzetna za EBRD u ovoj zemlji s rekordnim novim investicijama od skoro 850 miliona evra. Time se Srbija prvi put svrstala među pet najvećih tržišta EBRD na globalnom nivou”, rekao je Kolanđeli.

Na svečanosti postavljanja kamen-temeljca bili su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

1
Izvor: VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve