Vesti
04.11.2021. 18:05
Tanjug

Patrijarh

Koliko đaka ide na veronauku i šta će dalje biti sa tom nastavom

škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Patrijarh srpski Porfirije, povodom dve decenije od vraćanja verske nastave u škole, koju pohađa 450.000 đaka, ukazao je na dva nerešena pitanja - verska nastava treba da bude predmet, a ne nastavni program, a svih 2.010 veroučitelja, iz sedam tradicionalnih verskih zajednica, mora imati rešen status - stalan posao.

"Od toga kakvo ćemo rešenje naći za ova nerešena pitanja, zavisi ne samo ocena koju ćemo sami sebi dati prilikom nekog sledećeg susreta ili jubijela, nego u znatnoj meri i duhovni profll naroda koji živi i koji će ovde živeti u budućnosti", rekao je patriharh Porfirije na međunarodnom ekspertskom panelu posvećenom 20 godina verske nastave u Srbiji, kojem je prisustvovao i ministar prosvete Branko Ružić.

Prema rečima patrijarha, i ovaj jubilej se kao i svaki drugi može sagledati iz tri perspektive.

Prema njegovim rečima, prva je istorijska, dve decenije su dovoljne za sagledavanje okolnosti i pređenog puta, zatim kroz realno i kritičko uvažavanje činjenica gde je veronauka u pogledu statusa predmeta i njegovog mesta u sistemu nastave, od čega u dobroj meri proizlazi kvalitet nastave, kadrovi i druga pitanja.

Treća perspektiva podrazumeva sagledavanje budućnosti veronauke i šta bi trebalo uciniti da bi ona bila kvalitetnija i kako ne bi opadao broj polaznika veronauke kojih je danas 450.000, rekao je patrijarh.

Govorio je i o značaju toga da ne postoji cenzus odnosno određeno - 30 đaka za formiranje grupa za organizovanje verske nastave.

Patrijarh je rekao da uputstva o podizanju cenzusa, koji nije postojao u Zakonu iz 2001. godine, zajedno sa tim da je verska nastava prečas, osmi čas i li slično, dovelo do toga da sada ima manje od 500.000 polaznika veronauke, što do pre koju godinu nije bio slučaj.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zatvaraju školu zbog jednog slučaja kovida
Kina škola

Kina

03.11.2021. 12:35

Zatvaraju školu zbog jednog slučaja kovida

Jedna kineska škola zatvorila je više desetina đaka nakon što je otkriveno da je jedna osoba zaposlena u školi pozitivna na kovid-19.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve