Vesti
12.06.2023. 22:49
Beta

Istraživanje pokazalo

Koliko je Novosađana tražilo pomoć od Centra za socijalni rad

stanovnistvo.jpg

Centru za socijalni rad (CZSR) Grada Novog Sada u toku 2022. godine obratila se čak 31 hiljada građana, što je gotovo 10 odsto stanovništva, a na osnovu toga CZSR je realizovao čak 52.000 prava, mera, usluga i stručnih postupaka - dva procenta više nego prethodne godine, ukazano je na mеđunarodnoj konfеrеnciji "Dani socijalnе zaštitе: nasiljе – uzroci, mеrе i intеrvеncijе".

Reč je o konferenciji koja se u organizaciji Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, ove godine prvi put održava i koja će trajati do 14. juna.

Direktorka Centra za socijalni Rad Novog Sada Jelena Zorić istakla je da je jedan od ciljeva ove konferencije da se izađe javno pred građane, jer su oni nedovoljno informisani o aktivnostima CZSR.

"Jedan od važnih razloga za organizaciju ove konferencije jeste i međusobna saradnja institucija. Moramo da damo odgovor kao zajednica, moramo da posmatramo celokupan kontekst", navela je ona.
 
 

Dodala je i da je zbog toga izuzetno važno što ovoj trodnevnoj konferenciji, koja bi mogla možda da postane i tradicionalna, prisutni predstavnici brojnih institucija koje se na neki način bave socijalnom zaštitom, od predstavnika obrazovanja, preko pravosudnih organa, policije, tužilaštva, advokata ali i udruženja civilnog sektora.

"Važno da vidimo kakvo je stanje u socijalnoj zaštiti, kakve su potrebe naših korisnika i koliko je važno da odgovorimo na sve te potrebe", rekla je Zorić.

Ona je dodala i da je u toku prošle godine 3.200 korisnika dobilo jednokratnu socijalnupomoći, dok je pravo na novčanu socijalnu pomoć ostvario 2.301 korisnik, što zajedno sa članovima njihovih porodica čini ukupno 5.587 osoba.

"Tokom 2022. godine realizovano je 11.293 prava, mera i usluga i stručnih postupaka u Službi za decu i mlade, kao i 15.800 u Službi za odrasla i stara lica", navela je Zorić.
 

Dodala je i da je za potrebe domskog smeštaja evidentirano 2.500 korisnika što je, kako je navela, povećanje u odnosu na prethodnu godinu za čak 17 procenata.

Na početku konferencije pušten je i kratak film o istorijatu Centra za socijalni rad, koji je oformljen 1960. godine, da bi u međuvremenu postao međuopštinski, sa odeljenjima u Beočinu i Sremskim Karlovcima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dete je nevidljivo
meda, plišana igračka, dete, deca

Tragedija u Mirijevu

31.03.2023. 17:05

Dete je nevidljivo

Šta bi se dogodilo sa osmogodišnjom devojčicom iz Mirijeva da njenog oca njegova partnerka nije prijavila zbog fizičkog nasilja? Koliko bi još dana, nedelja, meseci i godina, izgladnela, zanemarena, neuhranjena, dezorijentisana, ležala u kadi u kojoj je provodila vreme, u zapuštenom stanu punom đubreta?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve