Vesti
06.10.2021. 23:05
Tanjug

Nije samo delta

Korona - koji sve sojevi su u opticaju

Korona, istraživanje, naučnik, vakcina
Izvor: Michele Ursi / Shutterstock

Vrlo zarazni delta soj korona virusa proširio se na 192 zemlje i teritorije tokom protekle nedelje, a zabeleženo je i širenje alfa, beta i gama sojeva, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Stručnjaci klasifikuju sojeve alfa, beta, gama i delta kao "varijante korona virusa koje se vode kao sojevi za zabrinutost (VOC)", prenela je ruska agencija Tass.

U nedeljnom epidemiološkom ažuriranju SZO ističe se da su izveštaji pokazali da je delta soj prisutan u 192 zemlje.

Agencija Tass podseća da je delta soj korona virusa prvi put otkriven u Indiji u oktobru 2020. godine.

Prema podacima objavljenim u epidemiološkom ažuriranju SZO, alfa soj koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji u septembru 2020. godine trenutno je prisutan u 195 zemalja i teritorija (u dve nove zemlje je prisutan od prošle nedelje).

Beta soj otkriven u Južnoj Africi u avgustu prošle godine, prisutan je u 145 zemalja (tri nove zemlje od prošle nedelje), dok je gama soj koji je prvi put otkriven u Brazilu u septembru prošle godine prisutan u 99 zemalja (četiri nove zemlje od prošle nedelje)

Prema podacima SZO, od početka pandemije korona virusa do 5. oktobra u svetu je registrovano 235.175.106 slučajeva virusa i 4.806.841 smrtnih slučajeva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U ovim državama je vakcinacija obavezna
vakcine

Korona

05.10.2021. 16:05

U ovim državama je vakcinacija obavezna

Porast infekcija Covid-19 zbog Delta soja i usporavanje vakcinacije podstakle su vlade širom sveta na uvođenje obavezne vakcinacije na Covid-19 za sve punoletne građane, poput Turkmenistana, ili delimično, za zdravstvene radnike ili druge visokorizične grupe, a u velikom broju zemalja je to potreban dokaz za posete restoranima, koncertima i sličnim masovnim okupljanjima.
Close
Vremenska prognoza
light rain
4°C
29.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve