Život
05.10.2021. 10:47
Tanjug

UNICEF

Koronavirus pogoršao živote dece i adolescenata

deca, dete
Izvor: Shutterstock

Vlade širom sveta moraju uložiti više novca i sredstava u očuvanje mentalnog blagostanja dece i adolescenata, upozorila je u najnovijem izveštaju agencija Ujedinjenih nacija za zaštitu dece UNICEF, koja je alarmirala zbog negativnih posledica na mentalno zdravlje usled pandemije Covida-19.

Pandemija je posebno teško pogodila siromašnu i ugroženu decu, prenosi agencija AP pozivajući se na taj izveštaj.

Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) je saopštio da je izveštaj "Stanje dece u svetu" najsveobuhvatnija studija UNICEF-a do sada o mentalnom zdravlju dece i adolescenata širom sveta.

Kriza sa korona virusom, koja je primorala na zatvaranje škola što je pogoršalo živote dece i adolescenata, stavila je u prvi plan pitanje njihovog mentalnog blagostanja.

Prema ocenama UNICEF-a, biće potrebne godine da se u potpunosti izmeri stepen uticaja pandemije na mentalno zdravlje mladih.

deca, korona
Izvor: Shutterstock

Psihijatri su brzo uvideli znake uznemirenosti, a deca i adolescenti su tražili pomoć zbog suicidalnih misli, anksioznosti, poremećaja u ishrani i drugih poteškoća, jer su ih zaključavanja i prelazak na učenje na daljinu odvojili od prijatelja i rutine, dok je kovid odneo živote mnogih roditelja, baka i deka.

"Uz ograničenja kretanja povezana sa pandemijom, deca su provela neizbrisive godine svog života daleko od porodice, prijatelja, učionica, što su ključni elemetni samog detinjstva", izjavila je izvršna direktorka UNICEF-a Henrijeta Fore.

"Uticaj je značajan i to je samo vrh ledenog brega", dodala je ona.

Pozivajući se na podatke od pre pandemije za 2019. godinu, UNICEF je procenio da skoro 46.000 dece i adolescenata u dobi od 10 do 19 godina okonča svoj život svake godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svakom trećem zaposlenom bilo ugroženo mentalno zdravlje
Mentalno zdravlje

Posledica pandemije

12.05.2021. 13:05

Svakom trećem zaposlenom bilo ugroženo mentalno zdravlje

Svakom trećem zaposlenom u Srbiji je bilo ugroženo mentalno zdravlje tokom pandemije, a posledice koronavirusa su najviše ostavile traga na psihi žena i zaposlenih između 35 i 50 godina, koji su najteže podneli sve negativne posledice koje je prouzrokovala pandemija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve