Vesti
02.02.2022. 10:24
Tanjug

Miroslav Lajčak

"Kosovo ne treba da se plaši formiranja ZSO"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajcak je izjavio da Kosovo ne treba da se plaši formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), jer takva zajednica, prema njegovim rečima, ne znači stvaranje srpske republike, prenosi prištinska "Koha".

Lajčak je, na konferenciji za novinare u Prištini sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, izjavio da je Kosovo preuzelo mnoge obaveze za 12 godina dijaloga, i da nije sprovelo dogovor o formiranju ZSO.

On je dodao da je potrebno menjati narativ i ne govoriti šta ne želimo, već šta želimo od ovog procesa.
 

"Ono što je dogovoreno mora da se sprovede. To govorimo i kosovskoj i srpskoj strani. Kao Kosovo, preuzeli ste mnogo obaveza za 12 godina dijaloga, mnoge od njih ste sproveli, ali postoje takođe obaveze koje niste sproveli, a ZSO je jedna od njih", poručio je Lajčak.
 

Poručio je Prištini da ne treba da se plaši procesa koji vodi sa Srbijom, jer će, kako naglašava, svaka odluka koja bude doneta biti zasnovana na evropskim standardima i normama.

Istakao je da Kosovo i Srbija treba da ostave prošlost iza sebe i normalizuju odnose.

"Dijalog vidimo kao ključni prioritet na Zapadnom Balkanu i verujemo da će normalizacija odnosa ne samo rešiti nerešena pitanja, već će doprineti stabilnosti u regionu, ali će doneti i koristi gradanima. To će otvarati radna mesta, razvijaće privredu", poručio je Lajčak.
 

Prema njegovim rečima, dvodnevna poseta Kosovu je bila veoma produktivna.

"Jasno smo stavili do znanja da poštujemo kosovske principe u dijalogu. Takođe smo rekli da očekujemo brži napredak u dijalogu prošle godine, ali se nadamo da će tako biti i ove godine", naveo je Lajčak i dodao da postoje svi elementi da se dijalog ubrza.

Prema njegovim rečima, dijalog nije pitanje Vlade, već je od vitalnog značaja za Kosovo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve