Vesti
09.04.2022. 11:50
R.E./ Sputnik

"Prinuda na rusofobiju"

Kremlj o glasanju Srbije u UN protiv Rusije...

srbija rusija 10. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Podrška Srbije i Mađarske odlukom da se Rusiji suspenduje članstvo u Savetu UN za ljudska prava je primer prinude na rusofobiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To nije pitanje razumevanja i praštanja prijateljskim zemljama koje su glasale 'za', to je pitanje pritiska bez presedana kako bi se izazvala rusofobija. Takav pritisak trpe sve zemlje koje pokušavaju na sve načine da vode izbalansiranu politiku. Mi to razumemo“, rekao je Peskov.
 

Podsetimo, Generalna skupština UN suspendovala je Rusiju iz Saveta za ljudska prava, a nacrt rezolucije, koju su predložile SAD i druge zapadne države, podržale su 93 zemlje, dok su protiv bile 24 države, a uzdržanih 58, piše "Sputnik".

Kao povod za najnoviju inicijativu iskorišćen je slučaj sa navodnim zločinima ruske vojske u mestu Buča kod Kijeva, a među državama koje su glasale "za“ su SAD, Izrael, zemlje članice Evropske unije i zemlje regiona, među kojima Mađarska i Srbija.

Protiv nacrta rezolucije u Generalnoj skupštini UN glasale su, između ostalih, Rusija, Alžir, Belorusija, Bolivija, Centralnoafrička Republika, Kina, Kuba, Severna Koreja, Iran, Kazahstan, Sirija, Vijetnam i Zimbabve.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je izjavio da sumnja da će Savet UN za ljudska prava još dugo opstati posle odluke o suspenziji Rusije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sličnosti i razlike Kosova i Donjecka
Donjeck i Lugansk 31.3.2022.

Isti princip?

01.04.2022. 06:10

Sličnosti i razlike Kosova i Donjecka

Pravo na samoopredeljenje do otcepljenja, onima koji se ne sećaju osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka ne znači mnogo. Ali oni koji pamte znaju da je ovo bio jedan od najvećih kamenova spoticanja političkih elita na Balkanu na raskrsnici milenijuma.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve