Svet
05.04.2022. 06:10
Mihailo Paunović

Kosovo

Kako Aljbin Kurti koristi situaciju u Ukrajini

Kurti i Osmani 4.4.2022.
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Svetla svetske pozornice već mesec dana uperena su u jednu tačku – Ukrajinu. Ako je neko i mislio da je ovo tuđi rat, koji se tiče isključivo velikih sila, vreme ga je demantovalo i ubedilo u suprotno.

Hteli–ne hteli, strane su tu da se biraju, a kriza je takva da će zaviriti ispod svakog kamena. Nema povlašćenih i nedodirljivih, bez obzira na veličinu i snagu... Razlika je samo u pristupu i ophođenju prema ovim izazovnim vremenima. Ova kriza nam je upravo potvrdila pravilo da se u nepredviđenim vremenima najbolje sagledava slika pojedinca, društva, države, političkih lidera...

A Aljbin Kurti je, čini se, pao na ovom ispitu. I to ne zbog svoje neaktivnosti ili nezainteresovanosti. Baš suprotno. U poslednjih nekoliko sedmica bio je prilično aktivan, pravio je veliku buku, mahao zastavicom, radio gotovo sve da makar malo preusmeri svetla reflektora.

Priština je još na samom početku prepoznala krizu kao priliku da ostvari neke svoje interese pa je ekspresno zakukala za stalnom bazom SAD na Kosovu i hitnim prijemom u NATO. Očekivano.

Ali, Kurti se na tome nije zaustavljao.

Isticao je spremnost "Kosova i njegovog naroda da se odazovu pozivu u pomoć iz Sjedinjenih Američkih Država“.

Kritikovao Vladimira Putina:

"On jednostavno mrzi NATO i Zapad. Putin želi da hibridni rat pretvori u rat. Centar ’Sputnjika’ za zemlje Balkana je u Beogradu. Zato bi NATO i EU trebalo da se više angažuju na Zapadnom Balkanu“, kazao je Kurti.
 

Izrazio zabrinutost zbog portparola ruskog Ministarstva odbrane Jevkureva:

"General-major Jevkurev je iz Republike Severne Osetije, preživeo je dva pokušaja atentata, ima telesne povrede koje je zadobio u tim atentatima, bio je u Čečeniji i sada je portparol Sergeja Šojgua. Ali da li znate gde je bio u junu 1999. godine? Bio je na Kosovu. Jevkurev je pokupio ruske trupe iz Bosne i Hercegovine i odvezao ih na prištinski aerodrom da stignu ispred NATO-a kada se Kosovo oslobađalo.“

Sa tugom se oprostio od Medlin Olbrajt:

"Tužan sam zbog vesti o smrti Medlin Olbrajt, izuzetne žene sa beskompromisnim moralom za Sjedinjene Države, prijatelja Kosova do kraja i partnera sa svima koji su težili miru, slobodi i demokratiji. Nedostajaćete nam, gospođo sekretarko.“
 

Smenio sudiju Ljiljanu Stevanović, postavio neprihvatljiv uslov za održavanje srpskih izbora na Kosovu i Metohiji…

Zajednički imenilac za sve njegove izjave i radnje, u poslednje vreme, bila je Srbija. A prošlost nas je naučila da kada god se Aljbin Kurti trudio svim silama da diskredituje Srbiju i Srbe, rejting mu je bio u padu.

Potvrdu za to da ovakve izjave i potezi nisu slučajni dobili smo baš nedavno. Naime, istraživanje "UBO Konsaltinga“, rađeno od 7. do 15. marta nad albanskim, srpskim i ostalim manjinskim zajednicama, pokazalo je da bi pokret Samoopredeljenje podržalo 42 odsto ispitanika. Iako je to i dalje dvostruko više glasova od Demokratskog saveza Kosova, to je za gotovo 10 procenata manje u poređenju sa februarom 2021. godine kada je Samoopredeljenje odnelo ubedljivu pobedu sa više od 50 odsto glasova.

Kosovski analitičar Nedžmedin Spahiju u razgovoru za "Ekspres“ ističe da ugled i popularnost Samoopredeljenja rapidno opadaju i navodi zbog čega smatra da ovo istraživanje ne pokazuje pravu sliku stvari.

"Istraživanje je urađeno od strane organizacije jednog poslanika Samoopredeljenja, tako da to istraživanje nije adekvatno. Moje lično viđenje je da ugled Samoopredeljenja i Aljbina Kurtija pada rapidno što se može videti od nacionalnih izbora do lokalnih izbora.

Na nacionalnim izborima Aljbin Kurti je dobio podršku 50 odsto građana, dok je na lokalnim izborima dobio samo trećinu prethodno dobijenih glasova. Mislim da je njegova popularnost u ovom trenutku još manja. Kurti se pokazao kao neko ko ne zna da vlada i da to nije njegova sklonost. Više sklon teoretisanju, filozofiranju, ali ne i da rešava konkretne probleme u društvu“, smatra Spahiju, a potom dodaje:

"Jedina dobra stvar u njegovoj vladavini jeste to što je pošteniji u odnosu na svoje prethodnike. Međutim, to nije dovoljan razlog da možemo da kažemo da Kurti ume da vlada. To je i razlog zašto na Kosovu postoji izjava – ’Bolji su bili oni lopovi’.“

Ovo istraživanje dolazi nakon malo više od godinu dana kako je Aljbin Kurti pobedio na kosovskim izborima. Istraživanje koje je nedavno objavljeno jasan je pokazatelj nezadovoljstva i razočaranja građana, a još bolji pokazatelj su lokalni izbori koji su na Kosovu održani pre nekoliko meseci.

Analitičar Fatmir Šeholi smatra da procentualni pad popularnosti Aljbina Kurtija u narednom periodu može da bude još veći.

"Pre par meseci smo videli, na lokalnim izborima, da je od 38 opština Aljbin Kurti dobio samo četiri. Ja taj pad povezujem i sa činjenicom da je na izborima 14. februara prošle godine nosilac liste bila Vjosa Osmani. Lokalni izbori su najbolji pokazatelj da građani nisu baš zadovoljni načinom na koji je Kurti vladao u poslednjih godinu dana. U tom smislu možemo očekivati da njegov pad, procentualno, bude još veći. Međutim, koliko god da mu opadne podrška možemo očekivati da će Kurti sigurno biti prvi na izborima“, zaključuje Šeholi.

Da je narod nezadovoljan govori i podatak koji je izneo šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (DPK) Abeljard Tahiri.

On je izjavio da je broj građana koji traže vize u stranim ambasadama u nameri da napuste Kosovo alarmantan i jasan pokazatelj velikog razočaranja i očaja vlade Aljbina Kurtija.

Aljbin Kurti 4.4.2022.
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Tahiri je naveo da je u samo poslednja četiri meseca 199.783 građanina zatražilo da napuste Kosovo čekajući vize u stranim ambasadama, što je oko 11 odsto od ukupnog broja stanovnika.

"Ovi građani više ne vide nikakvu nadu na horizontu osim odlaska jer im je nadu ukrala sila koja je davala obećanja, a koja nema sposobnost, ideje i plan, niti posvećenost razvoju Kosova“, rekao je Tahiri.

Za Nedžmedina Spahijua ovaj podatak je u direktnoj vezi za razočaranjem građana u vladavinu Aljbina Kurtija.

"Dolazak Kurtija na čelo vlade ulivao je veliku nadu za velike promene na Kosovu. Međutim, umesto nade građani Kosova su dobili razočaranje, što je dovelo do toga da sve veći broj ljudi napušta Kosovo, pre svega mladih. To je jedna od najtragičnijih posledica njegove nesposobnosti da vlada.“

U trenutku dolaska na vlast Aljbin Kurti je istakao da mu dijalog sa Beogradom neće biti prioritet, već borba sa korupcijom i poboljšanje životnog standarda građana Kosova. Prvi deo obećanja je maksimalno ispunio, dok o drugom govori (ne)zadovoljstvo kosovskog stanovništva. Čini se da će Kurti situaciju u Ukrajini iskoristiti maksimalno. Ne samo što će pokušati prečicom da ostvari zacrtane ciljeve, već će konstantnim pričama o tome kako bliskost Rusije i Srbije ugrožava mir regiona skrenuti pažnju na unutrašnje probleme Kosova. Međutim, kriza prouzrokovana ratom u Ukrajini će trajati. Njeni odjeci će se tek čuti i osećati, a narodu će biti potrebno mnogo više od mahanja zastavicom i privlačenja pažnje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova kosovska ucena
Kosovo, Priština

Priština

26.03.2022. 21:00

Nova kosovska ucena

Priština očekuje da je Beograd moli kako bi dozvolili da se na Kosovu organizuje glasanje Srba na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima, čime bismo indirektno priznali i kosovsku nezavisnost
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve