Vesti
10.06.2021. 15:18
R.E./Kosovo online

Samit Zapadnog Balkana

Kurti: Hoćete da nas okupirate? Brnabić: Kako da okupiramo svoju teritoriju?

Ana Brnabi i Aljbin Kurti
Izvor: VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Kosovski premijer Aljbin Kurti, na Samitu Zapadnog Balkana u Tirani kome prisustvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zatražio je da se redefiniše CEFTA sporazum u kome bi Kosovo bilo tretirano kao država, saznaje Tanjug.

Kurti je takođe pozvao Srbiju da prizna Kosovo.

Na to mu je odgovorila premijerka Brnabić koja je rekla da aktuelni format dobro funkcioniše i da ne postoji nijedan pravni argument da se bilo šta menja, jer je Kosovo deo Srbije.

Brnabićeva je podsetila Kurtija da Kosovo ne priznaje pet članica EU, da nije članica UN i da u tom smislu sigurno ne može imati drugačiji status od postojećeg, piše Kosovo online

Na to je replicirao Kurti sa pitanjem: "Šta ćete da uradite, je l hoćete da nas okupirate?", a Brnabić mu je odgovorila: "Kako mislite da okupiramo sopstvenu teritoriju?".

Uvod u dijalog

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je sastanak u okviru Samita Zapadnog Balkana u Tirani bio teži nego što je očekivala, navodeći da je više predstavljao uvod u predstojeće događaje, među kojima je i dijalog Beograda i Prištine, nego što se govorilo o regionalnim temama.

Brnabić je novinarima rekla da je pokušala da se fokusira na dobre rezultate i saradnju u regionu, a da je “neko drugi” razgovor prebacivao na teren politike.

"Ali ako želite da govorite o politici, onda smo tu da kažemo činjenično stanje, ali i da je saradnja važna”, rekla je Brnabić.

Na Samitu su pored premijerke učestvovali i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, ali i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Liri Zapadnog Balkana
Izvor: VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Upitana da li je imala priliku da razgovara sa njim, s obzirom da se za nekoliko dana održava dijalog u Briselu, Brnabić je kazala da nije imala takvu priliku, ali je imala, kaže, “razmenu mišljenja” tokom samita.

Mislim da je tu bilo provakcija i njegovih ideja o tome kako treba da izgleda regionalna saradnja, ali mislim da je dobio adekvatan odgovor i činjenično stanje”, rekla je Brnabić.

Velike razlike

Na pitanje koje su to ideje bile i kakav je bio odgovor, premijerka kaže da nije sigurno koliko može o tome da govori, jer se sve dešavalo iza zatvorenih vrata, ali je, kaže, bilo u njegovom maniru da sve počinje od njega i nove administracije.

Govorio je o tome kako "ne može više ovako da se sarađuje" nego u drugačijem formatu u kome su “Kosovo i Srbija jednaki partneri".

Premijerka mu je, kaže, odgovorila da to nije moguće i da postoje velike razlike, Srbija je suverena država, a Kosovo nije, i da je takve stvari najbolje ostaviti za dijalog.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sporazumi bez obaveza, pregovori bez cilja
Aljbin Kurti

Zajednica srpskih opština

05.06.2021. 09:30

Sporazumi bez obaveza, pregovori bez cilja

Da li se iza izjave Kurtija krije manevar da ukoliko želi da se formira Zajednica srpskih opština na Severu Kosova, Srbija mora biti spremna na dodatne ustupke?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve