Vesti
09.04.2022. 06:10
Marko R. Petrović

12 letelica

"La Tribune“: Srbija pregovara o kupovini novih borbenih aviona

Rafal 8.4.2022.
Izvor: EPA / JAGADEESH NV

Da li će i Srbija, poput Hrvatske, svoje ratno vazduhoplovstvo u budućnosti modernizovati francuskim višenamenskim borbenim avionima "rafal“? Sudeći po onome što je objavio pariski biznis nedeljnik "La Tribune“, Srbija je u pregovorima sa francuskim "Dasoom“ oko kupovine čak 12 letelica ovog tipa.

Ugovor bi, kako navode, mogao da bude potpisan već ove godine. Ponuda je, navodno, već poslata, a detalji, naravno, nisu poznati.

Ukoliko bi do realizacije ovog posla došlo, njegova vrednost bi, prema procenama vojnog analitičara Aleksandra Radića, mogla da premaši i dve milijarde dolara, što je, kako navodi, više nego što je, na primer, Srbija potrošila za vojsku i vojne nabavke tokom cele 2016. godine. A ta godina bila je rekordna u tom smislu.

Nabavka "rafala“ označila bi, kako Radić kaže za "Ekspres“, najpre veliki skok u kvalitetu jer reč je o avionu 4++ generacije, ali bi istovremeno značila i veliki strateški zaokret, s obzirom na to da je do sada taj segment bio oslonjen isključivo na Rusiju.

Francuska bi, takođe, ovom nabavkom, praktično postala glavni partner Srbije na vojnom planu, s obzirom na prethodnu nabavku helikoptera H-145M, kupovinu radara "tales“ koji bi trebalo da stignu ove godine, kao i helikoptera "super puma“.

"Nabavka aviona uvek je politička odluka. Naravno, ona se bazira i na procenama vojske o tome šta je njoj potrebno“, kaže Radić.
 

U tom smislu i francuski nedeljnik piše kako "nema sumnje da je ’Daso Aviasion’ pažljivo pratio predsedničke izbore u Srbiji, a posebno reizbor Aleksandra Vučića“.

"Odakle tolika pažnja proizvođača aviona? Zato što je u pitanju moguća prodaja 12 novih ’rafala’ u Srbiji 2022. godine, prema upućenim izvorima. A reizbor srpskog predsednika trebalo bi da olakša ovu operaciju. U početku, razgovori su bili fokusirani na samo šest aviona, a zatim na 12. ’Daso Aviasion’ je svoju ponudu navodno dostavio početkom marta“, navodi "La Tribune“.

Potpisivanje ugovora ove godine, međutim, ne bi značilo i momentalnu isporuku aviona. Jer, kako kaže Radić, "Dasoove“ proizvodne linije trenutno su zatrpane već ugovorenim narudžbinama: trenutno se proizvode avioni koje su, pored francuskog vazduhoplovstva, naručili još i Grčka, Katar, Indija, Egipat, UAE... Sve ukupno više od 120 komada.

"Ako do dogovora dođe, realno bi bilo očekivati da prvi avioni u Srbiju stignu za pet-šest godina. Dobra stvar je što se to vreme poklapa i sa istekom resursa jednog broja aviona MiG-29 kojih je trenutno u srpskom RV i PVO 14“, dodaje Radić.

Ono čemu bi trebalo posvetiti posebnu pažnju jeste, kako kaže, obuka potrebnog kadra jer bi kupovina "rafala“ zahtevala potpuni prelazak sa ruske na zapadnu tehniku.

"Dosadašnja iskustva zemalja koja su sa ruske prešla na zapadnu tehniku su takva da se najisplativijim čini obuka novih mladih pilota jer je dosta teško ljude koji su obučeni za ruske sisteme prebaciti na zapadnu tehnologiju“, kaže Radić.

Osim pilota, potrebno je obučiti i mehaničare, ali i stvoriti novu infrastrukturu odgovarajuću za smeštaj novih aviona. A Radić podseća da je izazov bio i izgradnja infrastrukture za nove "migove“ koji su došli prethodnih godina.

Za obuku jednog pilota potrebno je, inače, četiri godine akademije, ali kako navodi Radić, još toliko vremena potrebno je da pilot potpuno ovlada avionom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve više žena u Vojsci Srbije
vojska, žene 29. 3. 2022.

Ministarstvo odbrane

29.03.2022. 22:05

Sve više žena u Vojsci Srbije

Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane povećali su broj žena u svojim redovima u protekloj deceniji dok je na početku prošle školske godine više od polovine novih đaka Vojne gimnazije bilo ženskog pola, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
13°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve