Vesti
06.06.2023. 12:15
Beta

Sever Kosova

Lajčak: "Duboko smo zabrinuti"

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je duboko zabrinut zbog situacije na severu Kosova i ponovo pozvao na smirivanje, vandredne iznbore i povratak dijalogu dve strane.

Lajčak je zajedno sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i prvim zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem.

"Duboko smo zabrinuti zbog situacije na severu i pozivamo na hitnu deeskalaciju na terenu, vanredne izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa", napisao je Lajčak na Tviteru.

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

Kurti je na sastanku sa evropskim i američkim emisarima izrazio bezrezervnu spremnost i nepokolebljivu dobru veru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa, saopštila je ranije danas kosovska vlada.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade Kosova tokom sastanka su razmenjena mišljenja o situaciji i najnovijim dešavanjima, idejama za deeskalaciju na severu i hitnosti sprovođenja Osnovnog sporazuma i Aneksa za implementaciju.

Lajčak i Eskobar kosovskom premijeru izneli su predlog u tri tačke za izlazak iz krize na severu Kosova, a prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na severu i treće je povratak dijalogu za normalizaciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nemački list: "Kurti olakšava Vučićevu kosovsku igru"
Kosovo

FAZ

04.06.2023. 22:05

Nemački list: "Kurti olakšava Vučićevu kosovsku igru"

Odbijanjem svake varijante Zajednice srpskih opština, kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin) olakšava "beogradskom autokrati" Aleksandru Vučiću da destabilizuje Kosovo, ocenio je nemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung - FAZ.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve