Vesti
05.06.2023. 14:33
Beta

NATO pojačanje

Na Kosovo stiglo 500 turskih komandosa

1
Izvor: AP / Bojan Slavkovic

Pripadnici turskog bataljona komandosa, čije je slanje zatražio NATO, stigao je na Kosovo zbog nedavnog pogoršanja bezbednosne situacije, javila je agencija Asošiejted pres.

Tursko Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak na kojem se vidi kako vojnici sa obeležjima mirovne misije Kfor, predvođene NATO-om, odlaza iz Turske i stižu na Kosovo.

Neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane Turske izjavio je prošle nedelje da će na Kosovo biti poslato oko 500 turskih vojnika.

NATO je u utorak najavio da će poslati 700 dodatnih vojnika na Kosovo da pojača snage Kfora, u čijem sastavu je do sada bilo oko 3.800 vojnika, uključujući 350 iz Turske.

Tenzije na severu Kosova eskalirale su 26. maja, kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele zgrade lokalnih samouprava u opštinama sa srpskom većinom, kako bi u njih ušli novi gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali.

U sukobima snaga Kfora i kosovskih specijalaca sa lokalnim Srbima, u ponedeljak, 29. maja, povređeno je više desetina osoba na obe strane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU o tome šta će se desiti ukoliko se ne smiri situacija na Kosovu
Evropska unija

Spremne sankcije

03.06.2023. 17:28

EU o tome šta će se desiti ukoliko se ne smiri situacija na Kosovu

Evropska unija (EU) je danas saopštila da će neuspeh u deeskalaciji situacije na severu Kosova imati "negativne posledice" i istakla spremnost da "sprovede odlučne mere".
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve