Vesti
08.07.2023. 10:15
Beta

Specijalni izaslanik SAD

Eskobar o evropskom planu za Kosovo: "Kurti će propustiti priliku ako..."

gabrijel eskobar, 8.7.2023.
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za Kosovo dobar i da ne "podilazi ni jednoj strani" te da će kosovski premijer Aljbin Kurti "propustiti priliku" ako ne prihvati da ga sprovede i ne uskladi se sa svojim partnerima.

Eskobar je to izjavio u petak uveče u razgovoru sa hrvatskim novinarima u Zagrebu pre polaska na ovogodišnji Dubrovnik forum, prenosi agencija Hina.

Hina podseća da su Srbija i Kosovo u febrauru prihvatili evropski plan za normalizaciju odnosa, a u martu u Ohridu i Aneks za implementaciju tog sporazuma, i navodi da su nemiri na severu Kosova u maju ugrozili taj plan. 

Nemiri su izbili nakon što su gradonačelnici, etnički Albanci, uz asistenciju policije po nalogu Prištine, preuzeli dužnost posle lokalnih izbora koje su većinski Srbi bojkotovali, a izlaznost bila tek 3,4 odsto, piše Hina.

Američki izaslanik rekao je da ima "pozitivnih naznaka" da bi Beograd to mogao da prihvatiti, ali da to ne može reći i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Nadamo se da će se (Kurti) u nekom trenutku uskladiti s evropskim i američkim zahtevom", rekao je Eskobar.

Na pitanje kakve bi posledice to moglo imati po Kosovo i hoće li jedna od njih biti povlačenje KFOR-a, Eskobar je rekao da ta mogućnost "nije na stolu".

"Naše partnerstvo s Kosovom je partnerstvo s kosovskim narodom, ne s jednom strankom ili jednom političkom figurom", rekao je američki izaslanik za Zapadni Balkan.

Naglasio je da je posledica neprihvatanja evropskog plana izgubljena prilika. "To nije kaznena mera, to je propuštanje prilika. To se Kosovu sada događa jer se ne usklađuje sa svojim partnerima", dodao je Eskobar.

Da bi došlo do normalizacije odnosa Srbija traži formiranje zajednice opština sa srpskom većinom na severu Kosova, što je predviđeno Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa iz 2013. godine. Kosovo se nastoji izboriti da ta zajednica nema izvršna ovlašćenja, ističući da ne želi na svojoj teritoriji nešto poput Republike Srpske u BiH, navodi Hina.

Govoreći o BiH Eskobar je rekao da ga u Bosni i Hercegovini "više zabrinjava" mogućnost ekonomskog i demografskog kolapsa od rata, dodajući da je to "puno realnija opcija.

Eskobar je upozorio da u prilog tome ide što BiH ima "daleko najgori ekonomski rast u regiji", najgora je po indeksu korupcije u regiji u 2022. godini, da svake godine gubi jedan odsto svog stanovništva, uglavnom mladih ljudi.

Američki izaslanik je rekao da se politička prava svih potpisnika Dejtonskog sporazuma "trebaju očuvati i zaštititi", ali je uveren da mlade manje opterećuju politička prava od korupcije i nepovoljnih ekonomskih prilika u zemlji.

"Ti ljudi odlaze ne zato što ne žele da žive u multietničkom društvu, odlaze jer ne mogu da pronađu posao bez korumpiranih veza", smatra Eskobar.

Američki izaslanik je dodao da je ekonomija Republike Srpske "u jako, jako lošem stanju" i da se lider bosanskih Srba Milorad Dodik "više ne smatra korisnim po pitanju ekonomskog upravljanja".

U najnovijem raspirivanju napetosti u BiH, Skupština  Republike Srpske u junu je na Dodikovu inicijativu usvojila zakon kojim je zabranio sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta, podseća Hina.

Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit je odlukom od 1. jula poništio sporne zakone i izmenio krivični zakon BiH čime je otvoren prostor krivičnom gonjenju odgovornih za ugrožavanje ustavnog poretka države.

Eskobar je rekao da će Sjedinjene Države zaštititi Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i centralne institucije od Dodikovih napada. Uz to će biti spremne "reagovati vrlo snažno" pravnim sredstvima poput sankcija ako se ispostavi da Dodikova najava referenduma o statusu Republike Srpske nije samo još jedna prazna pretnja.

"Nećemo napustiti Dejtonski sporazum i nećemo napustiti naše obaveze prema toj zemlji. Nema pravnih puteva za odcepljenje entiteta. Nadam se da je to samo politička retorika, ali ako nije, bićemo spremni reagovati pravnim sredstvima", naglasio je američki diplomata.
 

Eskobar je ponovio da SAD podržavaju put BiH prema Evropskoj uniji koji, između ostalog, usporava ruski uticaj.

"Dodik hvali (ruskog predsednika Vladimira) Putina više nego što to čini (beloruski predsednik Aleksandar) Lukašenko", rekao je američki izaslanik, koji smatra to "zabrinjavajućim trendom".

Rekao je da ne vidi ništa pozitivno u Dodikovim odnosima s Moskvom i priznaje da su odnosi Srbije i Rusije puno komplikovaniji.

Pozitivnim ocenjuje što nije bilo nedavnih sastanaka srpskog predsednika Aleksandra Vučića s Putinom ni sastanaka na nivou ministarstva spoljnih poslova te pozdravlja što je Srbija podržala nekoliko rezolucija UN-a u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, ali je pozvao Srbiju da sledi put svojih suseda i uvede sankcije Moskvi.

"Važno je pokazati solidarnost s ostatkom međunarodne zajednice u ovakvim vremenima. Podstičemo ih da to učine", rekao je Eskobar.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su Kurti, Eskobar i Borelj poručili posle sastanka u Ohridu
1

Sve na jednom mestu

19.03.2023. 05:00

Šta su Kurti, Eskobar i Borelj poručili posle sastanka u Ohridu

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozdravio je večeras u Ohridu dogovor lidera Srbije i Kosova o primeni sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ocenivši da će pozitivno uticati na evropske integracije dve strane.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve