Vesti
19.07.2021. 18:55
Tanjug

Dijalog u Briselu

Lajčak: Težak sastanak

Miroslav Lajčak, 19. 7. 2021.
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Sastanak delegacija Beograda i Prištine na viskom nivou bio je težak i pokazao je potpuno različit pristup dve strane, izjavo je visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištne Miroslav Lajčak.

"Posledica toga je da smo danas postigli veoma malo", rekao je on i dodao da je razgovarano o nekoliko razčlitih predloga, a da je jedini ishod o kojem danas može da izvesti da će se dijalog nastaviti.

"Strane su se saglasile da će glavni pregovarači održavati sastanke na mesečnom novou pod posredstvom Evropske unije, da će se rešavati aktuelna pitanja i pripremiti sastanci na visokom nivou u odgovarajućem trenutku", kazao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti su se dogovorili da se sastanu u septembru.

"Za nas, Evropsku uniju, važno je da naglasimo da evropska budućnost Srbije i Kosova zavisi od normalizacije njihovih odnosa", naglasio je Lajčak.

"Zato očekujemo od obe strane da rade zajedno, da prevaziđu nasleđe prošlosti i reše sva nerešena pitanja", naveo je on.

Današnjem sastanku na viskom nivou prisustvovao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: Ne prihvatam Vašingtonski sporazum
Aljbin Kurti

smatra ga neustavnim

07.07.2021. 19:05

Kurti: Ne prihvatam Vašingtonski sporazum

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da ne prihvata Vašingtonski sporazum i da ga smatra neustavnim.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve