Vesti
15.06.2021. 10:47
R.E./Kosovo online

Dačić uoči sastanka

"Nisam optimista da se sa Kurtijem mogu postići dogovori u Briselu"

Ivica Dačić
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije optimista da sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem mogu da se postignu dogovori tokom razgovora u Briselu.

Dačić je za televiziju Prva izjavio da ne očekuje da će se nešto spektakularno desiti u pozitivnom smislu.

"U negativnom se može svašta očekivati. To nije ništa novo, od 2012. godine svi razgovori koji su vođeni u Briselu na svakom sastanku su počinjali od genocida i ratne štete", kazao je Dačić, prenosi Kosovo online

Dačić je rekao da su izjave Kurtija performansi namenjeni za unutrašnje političko tržište, ali da imaju i određjenu podršku na zapadu.

Na pitanje da li će na sastanku u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji se danas održava u Briselu biti nastavak tog dijaloga ili "razgovor o dijalogu", kako je najavljivao Kurti, i da li to može da znači da neće biti više aktuelni do sada postignuti sporazumi, Dačić je odgovorio da bi „bilo obesmišljavanje dijaloga“, ako bi on svaki put počinjao iz početka.

"Zašto bi vodili dijalog ako ga svaki put počinjemo iz početka", naveo je Dačić.

On je na najave kosovskog premijera da će tužiti Srbiju zbog "genocida“ rekao da na Kosovu „nije bilo genocida“, kao i da za tužbu nema pravnog osnova, zato što u vreme na koje bi se ta tužba odnosila ni po njihovim stavovima "Kosovo nije postojalo kao država“.

Na sastanku u Briselu učestvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, a posredovaće visoki predstavnik EU Đuzep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od Bajdena za srećan put
Džo Bajden

Dijalog u Briselu

14.06.2021. 08:00

Od Bajdena za srećan put

„Sve što je potpisano mora da se sprovede. Nije to samo pritisak na Prištinu i formiranje Zajednice srpskih opština, već i na Srbiju koja će morati da prizna Kosovo u postojećim granicama“, ističe Šeholi.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve