Vesti
03.10.2021. 11:05
R.E.

Vremenska prognoza

Miholjsko leto još koji dan

nebo, oblaci, sunce, vreme
Izvor: Shutterstock

Aktuelne vremenske prilike uobičajene su za našu klimu pri čemu postoje neke male varijacije iz decenije u deceniju, ali nema suštinskih promena, izjavio je meteorolog Nedeljko Todorović

On navodi da će narednih dana biti toplo, ali da već od srede sledi pad temperature, kao i da će oktobar biti prosečan.

"Pretpostavljam da će krajem oktobra i u novembru biti više kiše. Ali, sada u oktobru počinju i prvi mrazevi, magla po kotlinama, počinje košava da duva. To su sve karakteristile oktobra i novembra", rekao je Todorović za RTS.

"Svaka sezona je priča za sebe i neuhvatljivo je za prognozu", zaključio je meteorolog.

On je kao primer da nema suštinskih promena klime naveo učestalost pojave sušnih i toplih leta, dodajući da se njihova učestalost menja približno na svakih 35 godina.

"Poslednjih 30 godina bili smo u jednom periodu kada je bila češća pojava ekstremno toplih leta. Pa šezdesetih i sedamdesetih je bila retka pojava tih ekstremno toplih leta", kazao je Todorović.

On ističe da na to utiče pre svega cirkulacija okeanske vode u Atlantiku i Pacifiku.

"Tu se ponavlja jedna cikličnost od približno tih 35 godina i utiče na temperaturu vazduha, jer je Evropa pod uticajem vazduha sa Atlantika. Pored toga utiče i energija Sunca. Imali smo u prvoj polovini prošlog veka jedan period od 30 do 35 godina pojavu toplih leta", kazao je Todorović.

Napominje da je u Beogradu ovo leto po srednjim temperaturama zauzelo treće ili četvrto mesto u nizu od stotinak godina.

"Ovog leta je zabeležena u Beogradu maksimalna temperatura od 40,0 stepeni, što je pozicija između 12. i 15. mesta. Broj dana sa temperaturama od preko 35 stepeni je bio 19, što zauzima šesto mesto na toj rang listi. Taj isti broj dana - 19, zabeležen je i 1921. godine", rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, najveće amplitude u našem klimatu su u proleće i jesen, ali to je u Beogradu malo ublaženo, jer je Beograd, kako navodi, toplotno ostrvo zbog saobraćaja, grejanja itd.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Alarmantno: Zemlja zadržava ogromnu količinu toplote
zemlja, svemir

NASA

19.06.2021. 07:05

Alarmantno: Zemlja zadržava ogromnu količinu toplote

Zemljina "energetska neravnoteža" udvostručila se od 2005. godine zbog zadržavanja neviđene količine toplote i to je veoma alarmantno, saopštila je NASA.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve