Vesti
20.12.2023. 15:38
Beta

Sud BiH u Sarajevu

Suđenje Dodiku OPET odloženo, on opet vređao

1
Izvor: Beta / HINA / Hazim Aljovic

Glavni pretres u predmetu protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika ponovo je odložen u Sudu Bosne i Hercegovine.

Sudija Mirsad Strika odložio je početak suđenja Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti Službenog glasnika RS Milošu Lukiću, jer je Dodikova odbrana zatražila izuzeće svo četvoro državnih tužilaca.

Oni traže izuzeće Nedima Ćosića, Gordana Bosiljčića, Nivesa Kanevčev i Biljane Golijanin, jer, kako su naveli, sumnjaju u njihov nepristrasan pristup.

O izuzeću tužilaca odlučiće glavni državni tužilac, a pretres je odložen za 10. januar.

Dodik je po izlasku iz Suda BiH rekao da Tužilaštvo BiH nije moglo da podigne optužnicu na osnovu odluke "nelegitimnog visokog predstavnika Kristijana Šmita", koji, kako je kazao, nije imao ovlaštenja da nameće izmene Krivičnog zakona BiH.

"To su muslimanski orijentisani tužioci, koji imaju obavezu ili želju da procesuiraju ljude iz RS", kazao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodao je da sumnja u "stručnost i moralnost" tužilaca, dodavši da se "niko neće obračunati sa RS".

Šmita je nazvao "lažljivcem i špekulantom, koji se jednog dana ušetao u BiH i rekao - ja sam visoki predstavnik", dok je američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija, koga je optužio da je nalogodavac sudskog procesa protiv njega, nazvao "smradom i lažljivcem, koji se neće dugo zadržati u BiH".

"Mi iz RS smo najviše suverenisti, mi najviše branimo Ustav BiH. Ako nastave da krše naša prava, pripremili smo sve akte za samostalnost. Videćete, nećemo onda biti u BiH. Ja neću otići nigde, ali će RS otići iz BiH", kazao je Dodik.

Još je kazao da je neprihvatljivo da Šmit nametne izmene Izbornog zakona BiH, najavivši da će, ako se to desi, istog dana RS proglasiti svoj izborni zakon i po njemu održavati sve naredne izbore.

Pred Sudom BiH Dodiku i Lukiću se za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Prethodno je Sud BiH odbio zahtev Dodikove odbrane da mu se suđenje premesti u Osnovni sud u Banjaluci, kao i zahtev za izuzećem Suda BiH.

Dodiku i Lukiću se sudi po izmenjenom Krivičnom zakonu BiH, prema kojima je neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH krivično delo, za šta je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora, kao i zabrana obavljanja dužnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Uhapsićemo Dodika ako dobijemo naredbu"
Milorad Dodik

Ramo Isak

07.11.2023. 08:25

"Uhapsićemo Dodika ako dobijemo naredbu"

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH) Ramo Isak je ponovio da će Uprava policije FBiH (FUP) uhapsiti predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika ako Sud BiH izda takvu naredbu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve