Vesti
12.06.2022. 14:24
Beta

Rat u Ukrajini

Milorad Dodik: Reći ćemo...

Milorad Dodik
Izvor: Shutterstock

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da će na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom saopštiti da nije spreman da prihvati bilo kakvu kvalifikaciju sukoba u Ukrajini.

"Reći ćemo da je to tragičan sukob, koji treba da završi što pre i da smo mi za mir. Reći ćemo i da smo mi mala zemlja koja nema nikakvog potencijala za doprinos bilo kakvim idejama iz Evrope, ali svakako bi imala ogromnu štetu, imajući u vidu našu veliku zavisnost u vezi sa energentima", kazao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) pre odlaska u Brisel.
 

Prema njegovim rečima, pitanje energenata, pre svega nafte, pa i gasa, opredelili su RS za dobre odnose sa Rusijom, koje je nedavno potvrdila i Narodna skupština RS.

Dodik je dalje rekao da će na sastanku u Briselu potvrditi raniji stav u vezi sa EU, kao i da će reći da RS, odnosno BiH, nije u NATO inegracijama.

Govoreći o mogućim temama sastanka u Briselu, Dodik je ocenio da je nastojanje da se potvrdi evropski put, zalaganje za mir i stabilnost.

"Videćemo šta je njihova ideja. Njihovo ponašanje do sada u Evropi, koje je išlo za tim da kažnjavaju, čak i da zaustavljaju neke projekte, kontraproduktivno je i neće ojačati evropski put", naveo je on.

Dodao je da se u medijima prethodnih dana pojavilo desetak verzija "nekih papira".

"Očigledno je da, kad ne znate ni kakav je format, onda ne znate ni kako će izgledati taj sam papir. U svakom slučaju, imamo dovoljno iskustva da možemo da na pravi način reagujemo i da to odbranimo", naveo je Dodik.
 

Prema njegovim rečima, treba uvažiti i činjenicu da je Evropa zainteresovana i da ima određenih mišljenja u Evropi da bi trebalo ubrzati evropski put BiH.

Podsetio da su "juče i Austrijanci napomenuli da ne mogu da razgovaraju o članstvu Ukrajine u EU, bez uključivanja u sve to Zapadnog Balkana".

"U suštini, treba reći da za evropski put postoji i političko opredeljenje, kao i javno, ali da to nije više onaj entuzijazam koji smo gledali pre nekoliko godina. U značajnoj meri je tome kriva sama EU", kazao je Dodik.
 

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sastaće se danas u Briselu sa predsednicima parlamentarnih stranaka iz BiH, a najavljeno je da bi oni trebalo da potpišu dokument koji bi trasirao put zemlje u EU i onemogućio blokade državnih institucija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
16°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve