Vesti
04.10.2022. 20:10
Beta

Radna grupa

Ministarstvo prosvete traži ispravku udžbenika biologije za osmi razred

Škola, đaci
Izvor: Shutterstock

Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za osmi razred osnovne škole, a koji se odnose na "biološki smisao adolescencije", saopštilo je u utorak Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako se navodi u saopštenju, stručna komisija je proverila navode koji su se čuli u javnosti, a koji se odnose na određene interpretacije u tim udžbenicima.

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno prosvetnog saveta koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja", piše u saoopštenju.

Dodaje se da su ministar i ZUOV dali mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica, kao i da su konsultovani i Srpsko biološko društvo, kao i sve katedre bioloških fakulteta.

Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos koji su dužni da u određenom roku dostave zavodu ispravljen rukopis udžbenika.

U javnosti se u prethodnom periodu vodila polemika oko toga da li lekcije o "Rodnom i polnom identitetu" treba da se nalaze u udžbenicima za osmi razred, a pojedini političari ocenili su da te lekcije predstavljaju "skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima, krše Ustav i zakone Srbije i koriste lažne podatke".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Besplatni udžbenici za 88.900 učenika
škola, knjige

Ministar prosvete najavio

01.09.2022. 10:32

Besplatni udžbenici za 88.900 učenika

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je na republičkom nivou obezbeđeno da udžbenici budu besplatni za 88.900 učenika.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve