Vesti
29.05.2019. 10:38
RTS

MIRNO NA KOSOVU U podne protest u Kosovskoj Mitrovici

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na severu Kosova od jutros je mirno, uz izvesnu napetost, a za podne je zakazan protest u centru Kosovske Mitrovice. Za danas u podne najavljen je miran protest Srba u Kosovskoj Mitrovici, a predsednik Srpske liste Goran Rakić kaže za RTS, da je cilj da se pokaže jedinstvo i da Srbi žele mir.

"Želimo da pokažemo Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas ima i da nas nisu uplašile akcije ROSU i specijalnih snaga, da ćemo ostati i braniti svoje domove", rekao je Rakić.

Najavio je da će aktivirati krizni štab i da će donositi odluke iz minuta u minut.

Specijalne jedinice NjSO (nekadašnje ROSU) upale su u utorak ujutru na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije. Iz tužilaštva u Prištini je saopšteno da nisu uhapšeni svi osumnjičeni, tako da se očekuje da će akcija biti nastavljena.

Advokat jednog od uhapšenih Dejan Vasić rekao je da je prema njegovom branjeniku korišćena prekomerna sila, da ima povrede po glavi i ruci. Kako kaže Vasić, njegov branjenik je u jutarnjim časovima u donjem vešu izveden iz kuće."Oni su optuženi da su kao organizovana grupa učestvovali u šest i više krivičnih dela, od krijumčarenja, šverca, ilegalnog prelaska granice", rekao je Vasić.

Privedena su i dva službenika Unmika, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten i zbrinut u KBC Kosovska Mitrovica. U istoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto je više povređenih iz Zubinog Potoka, na kojima su specijalci primenili prekomernu silu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve