Vesti
21.07.2020. 18:44
Tanjug

"Model borbe nije švedski, već naš u skladu sa situacijom"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U našoj zemlji može funkcionisati jedino srpski model borbe protiv korone, a taj model je zasnovan na dokazima i indikatorima prema kojima se radi sve ono što je najbolje za čitavu našu populaciju i zdravlje našeg anroda rekla je danas pomoćnica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je tako odgovorila na konstataciju da se u javnosti čuju primedbe da je u Srbiji na snazi švedski model borbe protiv korone i pitanje da li je to pitanje izbora ili realnosti.

"Sve preporuke koje donosimo su u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i indikatorima koje imamo“, podvukla je Kisić-Tepavčević, uz konstataciju da se u svakom momentu radi ono što.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs/ arhivska fotografija

Ona je ukazala da je u početnoj fazi primenjen konzervativan i restrktivan model, sa ciljem da se čuvaju najugoroženiji, da se sačuva naše najstarije stanovništvo, u čemu se uspelo.

"Za to vreme ojačani su kapaciteti zdravstvenog sistema, kada je u pitanju broj bolnica, privremenih bolnica, laboratorija, broj testova. Kada su nastupili vremenski uslovi za koje se mislilo u jednom momentu da će smanjiti transmisiju virusa, i epidemolških indikatora, ne samo u našoj zemlji već u regionu i celoj Evropi došlo je do popuštanja restriktivnih mera", objasnila je ona dodajući da se onda prešlo na aspekt lične odgovornosti.

Povezane vesti - Kon: U Italiji Covid-19 sada zovu “srpski virus”

Kazala je da je očigledno da će borba sa virusom biti duga i poručila da apsolutno svako mora da preuzme svoju odgovornost i ulogu da bismo uspeli u toj borbi.

"Nećemo pričati o kineskom, švedskom modelu, već našem modelu, zasnovanom na dokazima i na indikatorima, tako da su sve preporuke isključivo iz toga proizašle“, zaključila je ona.

"Do kraja nedelje moguć silazni tok"

Tepavčević je izjavila da se poslednjih dana beleži relativna stagnacija apsolutnog broja obolelih, tzv "plato" te da je, ako se takav trend nastavi, za očekivati da narednih dana, do kraja nedelje imamo silazni tok u broju zaraženih.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Kako je rekla, stagnacija broja obolelih je dobar parameter, jer kada se svaki dan beleži novih par stotina slučajeva, uz sve koji se nisu javili lekaru, sve je više potencijalnih nosilaca infekcija, a, taj broj bi, kaže, bio i višestruko veći da se ne primenuju preventine mere.

Povezane vesti – Od koje korone bolujemo?

"U ovom momentu održavanje platoa jeste povoljan prognostički paramertar. Ne smemo da se opustimo, ali to je pokazatelj da svi zajedno dobro radimo. Većina poštuje mere, i ako se ovo nastavi ovako, sada je za očekivati da narednih dana, možda i do kraja nedleje imamo silazni tok", rekla je Kisić Tepavčević na pres konferenciji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve