Vesti
05.06.2023. 14:26
Beta

Kosovo

Uslovi pod kojima bi Srpska lista izašla na izbore

Kosovo
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Srpska lista, najveća srpska stranka na Kosovu, saopštila je danas da će učestvovati na izborima na severu Kosova, ali tek kada budu ispunjena dva uslova.

"Sa severa Kosova treba povući specijalne snage kosovske policije i formirati Zajednicu srpskih opština", rekao je za Radio Slobodna Evropa potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Srpska lista je bojkotovala vanredne lokalne izbore 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova, a ne priznaje ni nove gradonačelnike jer je na izbore izašlo 3,4 odsto birača.

Govoreći o tenzijama na severu, Simić je rekao da je ključ za smanjenje tenzija povlačenje specijalnih snaga Policije Kosova i novoizabranih gradonačelnika iz opštinskih zgrada.

Simić je među zahtevima naveo i to da je neophodno da se puste na slobodu dvojica građana Zvečana koji se nalaze u pritvoru od mesec dana.

Radoš Petrović i Dušan Obrenović su uhapšeni tokom sukoba Srba sa Kforom i policijom u Zvečanu 29. maja, a terete se, između ostalog, za "rušenje ustavnog poretka Kosova".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU o tome šta će se desiti ukoliko se ne smiri situacija na Kosovu
Evropska unija

Spremne sankcije

03.06.2023. 17:28

EU o tome šta će se desiti ukoliko se ne smiri situacija na Kosovu

Evropska unija (EU) je danas saopštila da će neuspeh u deeskalaciji situacije na severu Kosova imati "negativne posledice" i istakla spremnost da "sprovede odlučne mere".
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve