Vesti
02.05.2023. 21:50
Beta

Danijela Vujičić

"Velike neprijatnosti tokom predstavljanja Nacrta statuta ZSO"

1
Izvor: Shutterstock

Članica Upravljačkog tima za izradu statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) Danijela Vujičić izjavila je u Briselu da je predstavila prvi nacrt tog dokumenta na sastanku lidera u okviru briselskog dijaloga, ali da su je predstavnici Prištine sve vreme ometali.

Vujičić je srpskim medijima rekla da su članovi Upravljačkog tima na sastanku delegacija Beograda i Prištine, predvođenih predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, imali priliku da predstave nacrt statuta ZSO koji su završili 2018. godine.

"Pored uvodnog obraćanja koje sam iznela, EU je dala još 30 minuta za ovaj format dijaloga na visokom nivou, i prosto je bilo nemoguće da za 30 minuta predstavim 67 članova i devet poglavlja Nacrta Statuta ZSO. Ali sam uspela da kroz prezentaciju to iznesem. Sada je veliki posao na samoj delegaciji da iščita član po član, i da strane eventualno daju određene primedbe", kazala je Vujičić.

Navela je da su ona i još jedna članica Upravljačkog tima "doživele veliku neprijatnost" prilikom predstavljanja Nacrta statuta ZSO jer su im predstavnici Prištine, Kurti i glavni pregovarač Besnik Bisljimi, "stalno dobacivali".

Dodala je da bi "nastao haos da nije bilo predsednika Vučića" jer im Kurti i Bisljimi "nisu dali da govore".

"Stalno je to bio neki podsmeh. Podrugljivo i bezobrazno, sa nipodaštavanjem i omalovažavanjem, pre svega nas kao žena. Na to je predsednik (Vučić) burno reagovao. Kad smo ušli u salu predsednik (Vučić) je rekao: 'Gde ste moje Srpkinje sa srpskog Kosova i Metohije'. Tu je nastao totalni haos. (Bunili su se) zašto se koristi (termin) Kosovo i Metohija, (rekli su da) to nije deo Srbije, da ja predstavljam prištinski tim, a ne srpsku stranu", navela je Vujičić.

Ona je rekla da su članovi Upravljačkog tima dve nedelje unazad bili pod velikim pritiskom prištinskih vlasti.

"Naši okviri su bili da u Nacrt statuta uvrstimo četiri sporazuma (iz 2013. i 2015. godine) koja su dogovorena u dijalogu. Oni ni to danas nisu hteli da saslušaju smireno, iako su se obe strane na to obavezale", kazala je Vujičić.

Upravljački tim se sastoji od četiri osobe stacionirane na Kosovu koje je formalno angažovala kosovska vlada, ali su ih predložile opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deset godina Briselskog sporazuma - šta sve tu piše
bg-pristina.png

Kosovsko pitanje

19.04.2023. 09:34

Deset godina Briselskog sporazuma - šta sve tu piše

Na današnji dan pre deset godina (2013), tadašnji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i bivši premijer Kosova Hašim Tači potpisali su "Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije" odnosa Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve