Vesti
22.06.2019. 13:58
RTS

Predsednik Aleksandar Vučić

"NAJBOLJE JE DA STANEMO" Vučič: I Crna Gora i Srbija da spuste tenzije

vucic-01.png

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da bi bilo najbolje da Crna Gora i Srbija spuste tenzije i dodao da će

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da bi bilo najbolje da Crna Gora i Srbija spuste tenzije i dodao da će mišljenje o stavu Venecijanske komisije o crnogorskom zakonu o slobodi veroispovesti izneti kada on bude objavljen, prenosi RTS.

Vučić je, upitan da prokomentariše medijsku kampanju u Crnoj Gori protiv Srbije i Srba, kao i pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, rekao da se kampanja vodi u Crnoj Gori protiv Srbije i Srba, a u Srbiji se vodi obrnuta kampanja.

"Najbolje je da stanemo i jedni i drugi. Voleo bih kada bi bilo moguće" naglasio je Vučić.

Medijska kampanja

Dodaje da mu je najsmešnije kada u medijima pročita da Srbija vodi kampanju protiv Crne Gore, a u njihovim medijima se objavljuje desetak strana o navodnoj stogodišnjoj srpskoj okupaciji Crne Gore.

U vezi sa pozivanjem ambasadora Srbije u Podgorici Zorana Bingulca u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, Vučić je ocenio da se radi o meri za unutrašnju upotrebu.

Povezane vesti – Amerika: Beograd i Priština da razgovaraju bez provokacija

"Pitao me je ministar Ivica Dačić da šalje notu. Zamolio sam ga da to ne radi. Mi ćemo to činiti kada bude bilo nešto stvarno, a ne zbog izjave nekih političara ili drugih. Mogli bi na dnevnom nivou da šaljemo 15 nota. Ali bolje je da spuštamo tenzije. To služi interesima srpskog naroda. Podizanje tenzija neće nikome da posluži da živi bolje ni u Pljevljima, Herceg Novom i drugim mestima. Treba da pomognemo našem narodu, a ne da mu odmažemo", poručio je Vučić.

Kada je reč o Venecijanskoj komisije rekao je da želi da sačeka zaključke.

"Volim da pročitam odluku Komisije pre nego što donosim zaključke", naglasio je predsednik.

Odlaganja sastanka u Parizu, teško za sve

Odlaganje sastanka u Parizu nije poraz Nemačke i Francuske, već teška situacija za sve, jer Albanci znaju da Srbija sada živi svoje najbolje vreme i želi još više da napreduje, za šta je potrebna politička stabilnost i oni to žele da iskoriste, izjavio je Vučić.

"Naš odgovor je – da, nama se žuri, jer ubrzano napredujemo, ali to ne znači da možete da ponižavate Srbiju i da nipodaštavate njene nacionalne interese", poručio je predsednik iz Minska.

Vučić je rekao i da nije srećan što je Pariz odložen, za razliku od Ramuša Haradinaja, koji je, primećuje, očigledno želeo da na svaki način stavi do znanja Amerikancima da je on taj koji želi da SAD odlučuje o svemu, a ne Francuzi i Nemci.

"Srbija ima pravo na kovertirani potez", naglasio je Vučić.

Upitan da li je odlaganje sastanka u Parizu signal da bi i SAD trebalo da se uključe u proces rešavanja pitanja KiM, što je stav i američkog profesora Edvarda Džozefa, Vučić je rekao da je Džozef ozbiljan čovek, koji nikad nije bio blizak našim stavovima, ali da je za Srbiju nemoguće da svi koji žele glavnu ulogu budu oni koji su za nezavisnost Kosova.

Povezane vesti – Vučić: Otkazan samit u Parizu

Albanci su, kaže, osim što pričaju gluposti, dok Ramuš Haradinaj vodi hajku protiv Srba što, ističe Vučić, govori samo o njihovoj nervozi, svesni da Srbija danas živi svoje najbolje vreme i da dolazi i mnogo bolje vreme.

"Mi nismo imali period u istoriji ni sa većim platama, ni sa manjom nezaposlenošću, ni sa boljom perspektivom", rekao je Vučić.

Kako je istakao, Albanci znaju da nam se žuri u brži ekonomski razvoj, da nam se hita da Srbija bude što uspešnija, sa što više fabrika, za šta je potrebna stabilna politička situacija i kompromis i to pokušavaju da koriste.

Kako je rekao, Albanci se nadaju čudima, a njih u politici nema.

"Na Srbiji ostaje da se traži kompromisno rešenje, a što se tiče priznanja Kosova – čak i da dovedu svih 350 miliona Amerikanaca, to ne može da se reši na taj način", poručio je Vučić.

Smatra da i Amerikanci to znaju, te da i oni žele razgovor.

"Nadam se da ćemo u međuvremenu da izbegavamo tenzije", zaključio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve