Vesti
10.12.2022. 04:05
Beta

Najvažnije teme

Narednih nedelju dana obeležiće OVI događaji

novine
Izvor: Shutterstock

O ovim događajima iz Srbije i sveta ćete slušati i pričati u narednih nedelju dana.

Svet i region

Subota, 10. decembar

- Svetski dan ljudskih prava

BERLIN - Marš žena u znak solidarnosti sa protestima u Iranu.

OSLO - Ceremonija uručenja Nobelove nagrade za mir.

STOKHOLM - Ceremonija uručenja Nobelovih nagrada za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i ekonomiju.

Nedelja, 11. decembar

LONDON - Štrajk zaposlenih u britanskoj pošti.

SAN DIJEGO - Sletanje kapsule Orion američke svemirske agencije u Tihi okean posle putovanja oko Meseca.

KJOTO  - Navršava se 25. godišnjica potpisivanja Protokola iz Kjota o smanjenju emisije štetnih gasova.

Ponedeljak, 12. decembar

BRISEL - Sastanak šefova diplomatija Evropske unije.

BRISEL - Počinje dvodnevni sastanak ministara poljoprivrede Evropske unije.

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov će razgovarati sa ministrima spoljnih poslova Zajednice nezavisnih država, organizacije koju čine nekoliko zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

PARIZ - Francusko-ukrajinska konferencija za mobilizaciju francuskih kompanija u sklopu pomoći Ukrajini.

Utorak, 13. decembar

VAŠINGTON - Počinje dvodnevni samit SAD sa afričkim liderima, čiji je domaćin američki predsednik Džozef Bajden.

PARIZ - Međunarodna konferencija podrške ukrajinskom građanskom otporu.

LONDON - Štrajk britanskih železničara na poziv sindikata.

AŠHABAD - Početak dvodnevnog samita predsednika Turske, Azerbejdžana i Turkmenistana.

Sreda, 14. decembar

SARAJEVO - Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Čolet razgovaraće sa zvaničnicima BiH o vladavini prava, ekonomskim, energetskim i odbrambenim reformama, kao i o borbi protiv korupcije i drugih teških zločina.

SKOPLJE - Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Čolet razgovaraće sa predstavnicima vlade Severne Makedonije o energetici, ekonomiji, borbi protiv korupcije.

BRISEL - Samit Evropske unije i Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

STRAZBUR - Uručenje nagrade Saharov za slobodu mišljenja u Evropskom parlamentu.

LONDON - Početak dvodnevnog štrajka zaposlenih u britanskoj pošti.

Četvrtak, 15. decembar

PODGORICA - Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Čolet razgovaraće sa predstavnicima vlasti i civilnog društva o trenutnom političkom ćorsokaku,  zajedničkoj posvećenosti regionalnoj bezbednosti i kontinuiranom napretku Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

ZAGREB - Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Čolet razgovaraće  sa vladinim zvaničnicima o saradnji u oblasti odbrane, evropskoj energetskoj bezbednosti, kao i ekonomskom prosperitetu i bezbednosti u regionu, a finaliziraće i sporazume Hrvatske i SAD o međusobnoj pravnoj pomoći i ekstradiciji.

BRISEL - Sastanak Evropskog saveta.

LONDON - Štrajk medicinskog osoblja u Velikoj Britaniji, koje traži povećanje plata.

Petak, 16. decembar

BRISEL - Savetnik Stejt departmenta Derek Čolet, posle posete Zapadnom Balkanu, razgovaraće 16. i 17. decembra  sa partnerima iz EU i NATO  o saradnji u nizu globalnih pitanja, uključujući kontinuiranu podršku Ukrajini, procesu pridruživanja EU i evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana, energetskoj bezbednosti i dijalogu  Kosova i Srbije uz posredovanje EU.

LONDON - Početak dvodnevnog štrajka železničara na poziv sindikata i štrajka zaposlenih na londonskom aerodromu Hitrou.

BRISEL - U Belgiji protesti za povećanja plata i protiv poskupljenja energenata.

Srbija

Subota, 10. decembar

BEOGRAD - U 11.00 u Katedrali uznesenja blažene Device Marije (Hadži Milentijeva 75) misa ustoličenja novog beogradskog nadbiskupa Ladislava Nemeta.

BEOGRAD - U 11.00 u Medija centru (Terazije 3) konferencija za novinare Zeleno-levog poslaničkog kluba i Ne davimo Beograd o predlozima zakona o vanrednom kriznom porezu na dobit pravnih lica i izmena i dopuna zakona o porezima na imovinu.

BEOGRAD - U 12.00 ispred Vlade Srbije (Nemanjina 11) protest zaposlenih u javnom sektoru "Javni sektor - za veće plate i dostojanstvo profesije" koji organizuju Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost".

BEOGRAD - U 12.00 u Narodnom pozorištu (Francuska 3) povodom Međunarodnog dana ljudskih prava  nevladina organizacija Liga eksperata - LEX dodeliće nagrade "Vitez poziva".

BEOGRAD - U 12.00 u Narodnom muzeju (Trg republike 1a) ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo dodeliće, povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, nagrade dobitnicima na konkursu.

BEOGRAD - U 13.00 u Skupštini Srbije (Trg Nikole Pašića 13) na obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava govoriće ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, šef Misije OEBS-a u Beogradu Jan Bratu i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

BEOGRAD - U 13.00 u Sportskom centru "Šumice" (Ustanička 125a) dodela godišnjih nagrada Planinarskog saveza Srbije.

Nedelja, 11. decembar

BEOGRAD - U 11.00 u opštini Stari grad  (Makedonska 42) sednica Glavnog odbora Narodne stranke. Govoriće predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić. Sednica će nakon toga biti zatvorena za javnost.

Ponedeljak, 12. decembar

PRIŠTINA - Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Čolet 12. i 13. decembra u poseti Prištini gde će sa vladinim zvaničnicima i drugim političkim liderima razgovarati o integraciji Kosova u evropske i evroatlantske strukture i dijalogu uz posredovanje EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

BEOGRAD - U 12.00 u Silosima (Dunavski kej 46) festival Egzit predstaviće prva 23 izvođača za 2023. godinu.

BEOGRAD - U 12.00 u PTT muzeju (Majke Jevrosime 13) predstavljanje filatelističkog izdanja "Srbija - Ujedinjeno Kraljevstvo 100 godina od osnivanja Bi-Bi-Sija". Prisustvovaće v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević i ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud.

BEOGRAD - U 14.00 u Medija centru (Terazije 3/II) konferencija za novinare Nove komunističke partije Jugoslavije i SKOJ povodom velikog međunarodnog antiimperijalističkog i antifašističkog skupa 17. decembra u Beogradu.

BEOGRAD - U 18.00 u prostorijama Građanskih inicijativa (Dobračina 55) tribina o predizborima u organizaciji Skupštine slobodne Srbije. Učestvovaće profesori Biljana Stojković i Dušan Spasojević i politikolog Boban Stojanović.

BEOGRAD - U 19.00 u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) organizacija Evropa Nostra Srbija i Delegacija EU u Srbiji dodeliće nagrade "Heroji nasleđa" za lični doprinos u oblasti očuvanja i promocije kultrunog nasleđa. Prisustvovaće šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre i predsednica Evropa Nostra Srbija Irina Subotić.

Utorak, 13. decembar

BEOGRAD - Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Čolet će sa srpskim zvaničnicima razgovaraće o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku Srbije ka članstvu u EU, kao i o dijalogu za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

BEOGRAD - U 10.00 u hotelu "Hilton" (Kralja Milana 35) Američka privredna komora u Srbiji predstaviće istraživanje o poslovnoj klimi u Srbiji i poverenju investitora. Prisustvovaće premijerka Ana Brnabić i američki ambasador Kristofer Hil.

BEOGRAD - U 11.00 u Medija centru (Terazije 3/II) konferencija za novinare Centra za pravosudna istraživanja na kojoj će biti predstavljena analiza pod nazivom "Izbori 2022. godine pred Upravnim sudom - pregled postupanja i odluka".

BEOGRAD - U 13.00 u Domu Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13, mala sala) sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

NOVI SAD - U 18.00 u zgradi Pokrajinske vlade (Bulevar Mihajla Pupina 16) dodela godišnjih nagrada iz kulture Кulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski".

Sreda, 14. decembar

INĐIJA - U 10.00 u Industrijskoj zoni (Industrijska 3) fabriku će otvoriti japanska kompanija Tojo tajr (Toyo Tire).

BEOGRAD - U 12.00 u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (Knez Mihailova 35/II) komemorativni skup posvećen akademiku Ljubiši Rakiću.

Četvrtak, 15. decembar

BEOGRAD - U 11.00 u hotelu "Hajat" (Milentija Popovića 5) konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) povodom programa podrške malim i srednjim preduzećima prisustvovaće regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli (Matteo Colangeli) i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

BEOGRAD - U 12.00 u hotelu "Saint Ten" (Svetog Save 10) predstavljanje Izveštaja o napadima na branitelje ljudskih prava u Srbiji za 2022. godinu. Na otvaranju će govoriti šef odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini, predsednica Jukoma Katarina Golubović, dok će na panelima učestvovati direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović, Aleksandra Đorđević iz Helsinškog odbora za ljudska prava, Staša Zajović iz organizacije Žene u crnom i drugi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Demografska slika Srbije: Da li smo na putu bez povratka?
ljudi, građani, stanovništvo

Borba za natalitet

08.12.2022. 17:05

Demografska slika Srbije: Da li smo na putu bez povratka?

Svakim danom sve nas je manje, a na ukletom putu smo da nestanemo. Proračuni svetskih i domaćih demografa i sociologa istraživača tvrde da će 2050. godine u Srbiji živeti četiri ili, po optimističnijoj proceni, pet miliona stanovnika koji će se skućiti u Beogradu i Novom Sadu. Bukvalno će ostati pusti delovi zapadne i centralne Srbije, veliki deo Vojvodine i jugoistočni delovi Srbije. A tek planinski delovi zemlje...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve