Vesti
04.03.2022. 08:10
Marko R. Petrović

Članstvo u NATO-u

Kosovo bi prečicom na stranputicu

Vjosa Osmani i Aljbin Kurti 3.3.2022.
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Često u kriznim vremenima i trenucima velikih potresa mnogi traže šansu da neke interese ostvare idući prečicom ili, čak, mimo nekih pravila. Tako su i posle napada Rusije na Ukrajinu, čime je kriza u Evropi ušla u novu, najdramatičniju fazu, i vlasti u Prištini odlučile da je vreme da krenu prečicom ka – NATO-u.

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj zatražio je, naime, hitno članstvo Kosova u NATO-u i zatražio da Sjedinjene Američke Države uspostave stalnu bazu američkih snaga na Kosovu.

On je preko ličnog naloga na Fejsbuku pozvao sve države koje oklevaju da priznaju Kosovo, da to urade što pre.

"Na osnovu realnosti stvorene nakon ruske vojne agresije u Ukrajini i njenog odraza na ukupno bezbednosno okruženje Zapadnog Balkana, Evrope i sveta, tražimo od SAD i svih saveznika i partnerskih zemalja da ubrzaju proces članstva Kosova u NATO-u. Našim saveznicima i zemljama članicama NATO-a koje oklevaju da priznaju nezavisnost Kosova poručujem da ne oklevaju više“, napisao je Mehaj.
 

Dodao je da u ovo vreme odgovorne države i narodi ne bi trebalo da isključe nikog u zajedničkoj viziji i pred zajedničkim zlom.

Mehaj navodi da Kosovo zajedno sa svojim narodom, čvrsto sa saveznicima stoji na pravoj strani istorije.

"Kosovo i njegovi građani, dokazali smo i potvrdili čvrst stav i odlučnost da smo dostojni borci u odbrani evroatlantskih vrednosti – slobode, mira i demokratije, vrednosti na kojima stoji NATO i svoje misije“, naveo je Mehaj.

Uspostavljanje stalne baze SAD, poručio je, hitna je potreba za garantovanje mira, bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i šire.

"Vreme da ponovim svoj poziv našem nezamenljivom savezniku, Sjedinjenim Državama, da uspostavi stalnu vojnu bazu, kao punu garanciju mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu i šire“, kazao je Mehaj.

Kako je istakao, "Kosovo je svesno potencijalnih izazova, pretnji i opasnosti“ i tim povodom pozvao je da se "deluje danas“, kako bi se sprečilo "nepredvidivo zlo za region, kontinent i svet“.

Ako izuzmemo očiglednu zabrinutost koja u Prištini postoji od "nepredvidivog zla“, pitanje je koliko je ovo samopozivanje u NATO realna opcija, a koliko samo pokušaj da se u trenucima kada su oči sveta uprte u Ukrajinu "maše iz ćoška“ iz straha da u potpunosti ne nestanu iz fokusa.

Na prvi pogled, ulazak Kosova u NATO čini se kao nemoguća misija iz više razloga. Prvi je taj što Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija. I mada Vašingtonska povelja iz 1949. godine o osnivanju NATO-a, koja je temeljni dokument ovog vojnopolitičkog saveza, ne precizira obavezu da zemlja kandidat za pristupanje mora biti u UN, u međunarodnom pravu se ipak podrazumeva da se termin "država“ odnosi samo na one sa stolicom u UN.

Težinu tome dodaje i činjenica da su među članicama NATO-a i četiri države koje nisu priznale Kosovo – Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka. Sve one, neke manje, a neke više, međutim, trpe i pritiske da promene svoj stav i priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, ali za sada nema naznaka da će to da se dogodi.

Bilo bi, dakle, potrebno obezbediti ili saglasnost ove četiri zemlje, jer nova članica mora da bude prihvaćena jednoglasno, ili da se Vašingtonski sporazum promeni tako da članica NATO-a može da bude teritorija koja nije u UN i da nije potrebno jednoglasje članica Alijanse. A pitanje je da li bi taj drugi uslov naišao na podršku ostalih zemalja članica NATO-a.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Savetnik Zelenskog: Nije pravi trenutak za priznanje Kosova
Kosovo, Priština

Jehor Černjev

03.03.2022. 10:31

Savetnik Zelenskog: Nije pravi trenutak za priznanje Kosova

Savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Jehor Černjev, rekao je da, s aspekta Ukrajine, nije pravi trenutak da se govori o priznanju Kosova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve