Vesti
06.11.2022. 09:23

Kosovo

NATO poslao poruku Beogradu i Prištini

NATO
Izvor: Shutterstock

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana pozvao je Beograd i Prištinu na uzdržanost i sprečavanje širenja napetosti.

"I Beograd i Priština moraju da pokušaju da pokažu uzdržanost i da spreče eskalaciju (napetosti)", napisao je Džoana na Twitteru i dodao da je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom razgovorao o "napetoj situaciji na severu Kosova".

Džoana je rekao da Kfor ostaje u budnosti i spreman da interveniše u slučaju da stabilnost bude ugrožena.

Predsednik Srske liste Goran Rakić rekao je da politički i institucionalni predstavnici srpskog naroda sa severa Kosova napuštaju sve kosovske institucije - Skupštinu, vladu, kao i četiri opštine i organe pravosuđa i policije na severu Kosova.

Predstavnici Srba sa Kosova odlučili su da napuste sve kosovske institucije u znak protesta zbog poslednjih odluka premijera Kosova Aljbina Kurtija među kojima je i smena komandira policije za sever Kosova Nenada Đurića.

Lajčak je u petak uveče u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tada pozvao na uzdržanost, a sastanak je održan u svetlu povećanja tenzija između Beograda i Prištine zbog neslaganja oko obavezne preregistracije vozila sa srpskim registarskim tablicama na Kosovu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lajčak posle razgovora sa Vučićem: "Nasilje se mora izbeći"
kosovo 26. 2. 2022.

Kosovo

05.11.2022. 10:33

Lajčak posle razgovora sa Vučićem: "Nasilje se mora izbeći"

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak objavio je na Twitteru da je imao "dug, težak ali fer razgovor" sa predsedniko Srbije Aleksandrom Vučićem i pozvao "sve na uzdržanost".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve