Vesti
05.11.2022. 12:53
M. Paunović

Kosovo

Zašto Zapad toleriše Kurtijeve poteze

Aljbin kurti
Izvor: ddp POOL / ANDREAS GORA / POOL

Aljbin Kurti je rekao „ne“ Zapadu. Ova vest bi verovatno privukla više pažnje da se Kurti u prošlosti već nekoliko puta nije oglušio o molbe, predloge i zahteve SAD i EU.

Kao onda kada se oštro usprotivio Vašingtonskom sporazumu, koji je potpisao Avdulah Hoti, za koji je rekao da će ga revidirati jer nije dobar za Kosovo. Prostor za razgovor nije ostavio ni kada je u pitanju američki izveštaj o jezeru Gazivode, na osnovu kog se preporučuje da jezero bude regulisano ugovorom. Premijer Kosova je tada rekao da je ovo pitanje zatvoreno i da se vlasništvo i suverenitet Kosova nikada ne mogu dovesti u pitanje. Isto je bilo i početkom ove godine kada se, uprkos pozivu zemalja Kvinte da se u januaru 2022. godine dozvoli održavanje referenduma Srbije na Kosovu prikupljanjem glasova OEBS-a, usprotivio održavanju referenduma. Na spisak možemo dodati i "ne" odluci Ustavnog suda Kosova u vezi sa imovinom manastira Dečani, Zajednicu srpskih opština, ali i najsvežiji primer koji se tiče registarskih tablica.

Iako su zvaničnici Amerike i Evropske unije tražili da se rok za preregistraciju automobila produži za još 10 meseci, Kurti je odlučio da uradi po svom i da ih ne posluša.

Zahvaljujući više puta izgovorenom "ne", Kurti je izgradio reputaciju političara sa kojim je nemoguće pregovarati, koji nije spreman na kompromis, već tvrdoglavo vodi svoju politiku pa dokle dogura.

Da li je kao takav potreban zapaljivom regionu kao što je Balkan? Da li ovakvom političaru treba dati moć da svojim odlukama direktno odlučuje o tako osetljivom problemu kao što je normalizacija odnosa Beograda i Prištine? Možda nismo kadri da odgovorimo na ova pitanja, ali ima ko jeste. Pošto se zvaničnici Amerike i Evropske unije već toliko busaju da reše problem koji se nije pomerio sa mrtve tačke već 15 godina, trebalo bi da porazmisle da li je Kurti kao ovakav političar podoban da odlučuje o sudbinama ljudi koji žive na Kosovu.

Da li će i ovo Kurtijevo "ne" biti istolerisano ili će zapadne države konačno nešto uraditi, pitali smo kosovskog analitičara Nedžmedina Spahijua.

Kurti će verovatno snositi posledice u odnosima sa Zapadom zbog svojih postupaka. Kakve će one biti, to u ovom trenutku teško da možemo da predvidimo. S druge strane, Kosovo ne može da pokvari odnose sa Zapadom jer ga je Zapad stvorio, međutim, vlada i određeni političari mogu da snose sankcije", kaže Spahiju.

Sagovornik "Ekspresa" ističe da Zapad ima toliko moći da može da "skloni" bilo koju vlast na Kosovu, ali da se sve svodi na pitanje volje.

"Da Amerikanci nisu poslali Hašima Tačija i Kadrija Veseljija u Hag, Kurti ne bi bio tu gde jeste. Po istom principu kako se Zapad rešio Tačija i Veseljija tako može da se reši i Kurtija, samo ukoliko žele. Oni imaju način da skinu sa političke scene svakog za koga smatraju da im nije potreban. Videćemo da li će ga Zapad i dalje tolerisati. Ovo nije prvi put da je Kurti slično napravio, ali su mu tolerisali takve poteze. Kurti je na unutrašnjem planu pokazao da ne ume da vlada. Da ne ume da rukovodi vladom. Što se tiče spoljne politike, dijalog sa Beogradom je za Zapad jako važan. Zbog toga ne verujem da će države sa Zapada tako lako preći preko ovoga", smatra Spahiju.
 

Da li će najnovije odbijanje koštati Aljbina Kurtija, pitali smo i Dragomira Anđelkovića. Beogradski analitičar, međutim, ne svaljuje svu krivicu na vlast u Prištini, već ističe da je za najnoviji problem u vezi s registarskim tablicama podjednako kriv i Zapad.

"Ovo je ponovo jedna igra gluvih telefona i manipulacije. Srbija ima sporazum sa Prištinom koji podrazumeva da Srbi moraju da preregistruju tablice na KS ili RKS, kako oni žele, ali da moraju da imaju alternativu u vidu KS. Sad se od Srba traži da odustanu od srpskih tablica ne u ime statusno neutralnih, već u ime tablica lažne republike Kosovo. Sada Zapad ne postavlja pitanje zašto je Kosovo jednostrano ukinulo KS tablice, već se pita samo zašto Kurti ne dozvoli duži rok. Tako da Srbiji nije samo Kurti problem, već jasno moramo da postavimo pitanje pred Zapadom. Srbija je prihvatila mogućnost statusno neutralnih tablica, ali nikada nije prihvatila RKS. I u dogovoru stoji da jednostrano Kosovo ne može da ukine KS tablice. Nije nama samo Kurti kriv, već i Zapad koji kaže da Kurti nije u pravu jer ne daje veći rok i time previđa suštinsku činjenicu, a to je da nije nama pitanje roka do kapitulacije, već da ne želimo da kapituliramo. A svejedno je da li ćete da kapitulirate za tri meseca ili tri godine", kaže Anđelković.

Kada se izmestite sa strane i pokušate da kosovsko pitanje posmatrate neutralno i neostrašćeno, nemoguće je ne primetiti da je Zapad upao u sopstvenu zamku koju Kurti maksimalno koristi. Jer kada se Aljbin Kurti poziva na to da je preregistracija vozila odluka suverene države Kosovo, on se na taj način krije iza prava koje mu je dao upravo Zapad. Jer upravo Amerika, Nemačka i Francuska, države koje danas grčevito pokušavaju da razmrse kosovski čvor, Kurtiju su dale mogućnost da Kosovo zove suverenom državom. Zapad je toga svestan i zbog toga okleva da ovu, ali i prethodne Kurtijeve odluke dovede u pitanje. Jer kako bi to izgledalo u očima obične zapadne javnosti? Pa verovatno bi ispalo da je Zapad svojim delovanjem stvorio još jednu nefunkcionalnu državu. Na primer, još jednu Bosnu.

Sa ovim stavom slaže se i Anđelković, koji ističe da nam oklevanje Zapada istovremeno i odgovara i ne odgovara.

"Zapad okleva da bude grublji prema Kurtiju jer je Kosovo njegovo čedo. Ali isto tako to nama ide u prilog. Jer Zapad nama preti, ali nema šanse da bi primenio pritisak prema Srbiji sada kada pokušava Rusiju da optuži za agresiju. Jer kada bi primenio pritisak protiv Srbije, onda bi Zapad priznao da je zapravo on agresor. Da je započetu agresiju 1999. nastavio do danas. Iz svojih razloga Zapad takođe ne može ni na Srbiju da vrši veći pritisak."
 

Ukoliko Aljbin Kurti nastavi da donosi slične političke odluke, zaista ćemo posumnjati da igra na srpskoj strani. Ispašće srpski trojanski konj. Koliko god njegove odluke često umeju da budu opasne i nerezonske za nekog ko se predstavlja kao zreo političar, Kurti svojim tvrdoglavim stavom sve vreme ne dozvoljava Zapadu da preusmeri svoju energiju i pritisak na Srbiju. Dokle god iz Beograda stižu poruke mira i da je Srbija spremna na kompromise i pregovore, Kurti će u očima zapadne javnosti ostati neposlušan usvojen sin.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kurti odbacio svaku ideju koje su predložile EU i SAD"
Ričard Grenel 19.8.2022.

Ričard Grenel

19.08.2022. 10:16

"Kurti odbacio svaku ideju koje su predložile EU i SAD"

Bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je u petak da je kosovski premijer Aljbin Kurti u Briselu "odbacio svaku ideju koju su iznele EU i SAD".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve