Vesti
30.01.2020. 17:35
Tanjug

"NEĆU ŽALITI TRUDA" Borel: Lično ću biti angažovan u dijalogu Beograda i Prištine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šef diplomatije EU Žozep Borel izjavio je da će on lično, a ne eventualni specijalni predstavnik EU, voditi Briselski dijalog.

On je pred posetu Srbiji rekao da će biti glavni sagovornik za vlasti u Beogradu i Prištini.

"Lično ću biti angažovan u dijalogu i neću žaliti truda", kaže Borel u intervjuu za Tanjug pred posetu Srbiji.

On ističe da dolaskom u Srbiju prvenstveno želi da pokaže jasnu predanost Unije evropskoj perspektivi naše zemlje i celog Zapadnog Balkana.

U intervjuju za Tanjug Borel naglašava da EU i Srbija, kao i region, imaju zajedničku budućnost i vrlo jasan interes za jačanje saradnje u bezbednosti, ekonomiji i spoljnoj politici.

"Za mene lično i za Evropsku komisiju, EU pesrpektiva Srbije i Zapadnog Balkana je prioritet. Sa svoje strane, Srbija mora da zadrži kurs EU reformi, što bi joj omogućilo da brže napreduje u pristupnim pregovorima", kaže Borel.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Žozep Borel podseća da je EU jasno stavila do znanja da su "ključ" za ulazak Srbije u članstvo normalizacija odnosa sa Prištinom kroz sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum i unutrašnje reforme sa fokusom na vladavini prava i medijima.

Dodaje i da bi EU posebno želela da ojača sasradnju sa Srbijom u oblasti spoljne i bezbednosne politike.

"Mi vrlo cenimo doprinos koji Srbija daje kroz učešće u EU vojnim misijama i operacijama, ali postoji prostor u kome bi Srbija mogla da načini dodatni napor da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU. Naši zajednički izazovi zahtevaju zajedničke odgovore", poručuje Borel.

Povezane vesti - BOREL: Greška je što nije sprečen raspad Jugoslavije i jugoslovenski ratovi

Od stupanja na dužnost šefa diplomatije EU, u decembru 2019. godine, Žozep Borel je naglašavao da mu je prioritet na Balkanu rad na sveobuhvatnom sporazumu između Beograda i Prištine, što potvrđuje i njegova odluka da u regionu prvo poseti ova dva grada.

"Lično sam posvećen posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine i očekujem da se on nastavi što je brže moguće. Ključno je da kosovske vlasti iskoriste ovaj novi trenutak i ostave po strani carinske tarife. Srbija takođe mora da da svoj doprinos, kako bi došli do konstruktivne atmosfere za nastavak pregovora", navodi Borel.

Visoki predstavnik EU kaže da je uveren da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije razumeju trenutnu situaciju.

Vidim jasnu posvećenost Beograda da se vrati za sto i stvori prave uslove za produktivne razgovore. Na kraju krajeva, radi se o političkoj volji, da li lideri žele da postignu napredak ili ne", zaključuje Visoki predstavnik EU.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MARISCAL

Borel dodaje da "opredeljenost i političku volju" za koje, kako kaže, zna da ih Beograd ima, očekuje da vidi i kod prištinske strane.

Na pitanje Tanjuga šta bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da bude prva tema predstavnika Beograda i Prištine u obnovljenom dijalogu, Žozep Borel podseća da je uloga EU da "napravi prostor za postizanje i primenu" sporazuma, a da agendu dijaloga određuju vlasti Beograda i Prištine.

"Za mene je osnovni prioritet da bude jasno svima zašto sedimo za istim stolom, šta želimo da postignemo i da želimo da se pokrenemo. Normalizacija odnosa je osetljiva stvar, koja zadire u samo srce identiteta ljudi. Svestan sam da je prošlost još prisutna, ali mi moramo da krenemo dalje", kaže Borel.

Upitan da li po preuzimanju uloge glavnog posrednika od Federike Mogerini ima ideje kako da poboljša dinamiku i efikasnost dijaloga Beograda i Prištine, ali i šta je njegovo viđenje konačnog rešenja između dve strane, Borel kaže da dolazi u posetu Srbiji i Kosovu jer želi da "sasluša i sam vidi" pre nego što donese zaključke kako će raditi sa dve strane na postizanju sporazuma.

Povezane vesti - BOREL NA KOSOVU: Sastanak sa Tačijem i pritisak na Prištinu

"Želim da pomognem da se uspostave odgovarajući uslovi i da se ponovo izgradi poverenje kako bi smo, kada sednemo za sto, imali šanse za uspeh. Prvo što želim jeste da čujem od obe strane da li postoji politička volja, predanosti i angažman", objašnjava šef diplomatije EU.

On napominje da je svestan činjenice da je situacija u dijalogu Beograda i Prištine kompleksna, ali ocenjuje i da rešenje već odavno kasni.

A kada će do rešenja doći, to, prema Borelovim rečima, prvenstveno zavsi od dve strane u dijalogu.

Na pitanje Tanjuga da li razmišlja o imenovanju specijalog EU predstavnika za Zapadni Balkan, koji bi takođe trebalo da učestvuje kao posrednik u dijalologu Beograda i Prištine Borel ostaje jasan:

"Lično ću biti angažovan u dijalogu i neću žaliti truda. Ja ću biti glavni sagovornik za vlasti u Beogradu i Prištini, a najvažnije je da se dijalog nastavi", zaključuje Borel u razgovoru za Tanjug.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve