Vesti
27.08.2022. 12:30
Beta

Milorad Dodik

"Nemačka vodi politiku satanizacije Srba"

Nemačka i Srbija
Izvor: Shutterstock

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je glasao protiv davanja agremana novom nemačkom ambasadoru u BiH Tomasu Fičenu, jer smatra da on dolazi sa, kako je kazao, "zlim namerama i da realizuje rigidnu nemačku politiku, što je neprihvatljivo".

"Nisam glup da ne razumem da novi ambasador dolazi da realizuje njihove politike, a njihova politika je rezolucija Bundestaga. Pa zato su poslali (visokog predstavnika) Kristijana Šmita da to koriguje i dva člana Ustavnog suda BiH, koji radi na tome da zagorča život Republici Srpskoj. Poslali su i vojnike", rekao je Dodik, prenela je novinska agencija Srna.

On je ocenio da Nemačka nema pravo da se meša u unutrašnje uređenje BiH, ističući da Njemačka zagovara da BiH bude organizovana kao gradjanska zemlja, što je, kako je rekao, antiustavno i značilo bi da nema ni eniteta ni konstitutivnih naroda.

Dodao je da Nemačka vodi "politiku satanizacije Srba", naglašavajući da "stanje okupacije nije dobro".

"Dok je bila (bivša nemačka kancelarka) Angela Merkel, to je bilo korektno. Mi ne želimo da budemo porobljeni. Oni su nas pobili u prošlom veku. E, nećete nas sada, na ovaj način, pobiti", rekao je Dodik.

Nemačka je oštro reagovala na odbijanje Predsedništva BiH da da agreman njihovom novom ambasadoru u BiH, zapretivši da će blokirati evropski put te zemlje.

Na sednici Predsedništva BiH pre dva dana Dodik je glasao protiv davanja agremana novom nemačkom ambasadoru, dok su ostala dva člana Predsedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić bili za.

Glasanje o agremanu Fičenu ići će u drugi krug, a ako Dodik ponovo bude protiv to će značiti da agreman za Fičena definitivno nije dat, jer saglasnost moraju da daju sva tri člana Predsedništva BiH.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Istraživanje pokazalo: Orban u Srbiji popularniji od Dodika
stanovništvo, ljudi

Istraživanje

29.06.2022. 17:05

Istraživanje pokazalo: Orban u Srbiji popularniji od Dodika

Među građanima Srbije čak 78 odsto njih smatra da u spoljnoj politici nema mesta za želje i osećanja, već da je politika stvar interesa, pokazalo je istraživanje Demostata.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve