Vesti
05.02.2024. 13:53
Beta

Nemački ministar odbrane

Boris Pistorijus u Prištini, šta je zaključak sastanka sa Osmani

boris pistorijus 05.02.2024.
Izvor: EPA / Filip Singer

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je u ponedeljak u Prištini ocenio da je Kosovu potrebna politička stabilnost, kao i napredak u odnosima sa Srbijom.

On je na konferenciji za novinare zajedno sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani dodao i da je liberalizacija viza za građane Kosova koja je na snazi od početka ove godine dobar i važan korak, a da je sada potrebna politička, pravna i ekonomska stabilnost.

Istakao je i da je potreban vidljiv napredak u odnosima Kosova i Srbije, što je važno za region, ali i za celu Evropu.

"Posle SAD, Nemačka je jedan od najvećih pobornika Kosova, kako sa civilnog tako i sa vojnog aspekta, a tako će biti i ubuduće, uverio ih sam ih u to. Već uspešno sarađujemo na mnogim poljima", rekao je on.
 

Nemački ministar je naveo da KFOR ostaje garant stabilnosti i bezbednosti i da će i dalje biti prisutan na Kosovu.

"Stabilnost regiona i Kosova nam je od posebnog značaja, takođe znamo iz istorije Evrope u poslednjih 50 godina da je stabilnost ili nestabilnost na Balkanu odigrala veliku ulogu i imala veliki uticaj na bezbednost širom Evrope, stoga je naše opredeljenje i izraz solidarnosti da na ovaj način doprinosimo i u budućnosti", nastavio je on.

Nakon Osmani, Pistorijus se sastao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem, a zvaničan doček biće upriličen u Ministarstvu odbrane Kosova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbin s Kosova oslobođen optužbe za ratni zločin
Kosovo

Priština

05.02.2024. 12:25

Srbin s Kosova oslobođen optužbe za ratni zločin

Zlatan Arsić iz sela Ajnovce kod Kosovske Kamenice, koji je proveo 11 meseci u pritvoru zbog navodnih ratnih zločina 1999. godine, oslobođen je u ponedeljak optužbi pred Osnovnim sudom u Prištini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve