Vesti
13.01.2022. 15:24
Tanjug

Sergej Lavrov

"Nesposobnost da reši pitanje Kosova je nemoć Evropske unije"

Sergej Lavrov
Izvor: AFP POOL / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Nesposobnost Brisela da pomogne u rešavanju situacije na Kosovu i Metohiji pokazuje nemoć Evropske unije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Šef ruske diplomatije skrenuo je pažnju na sporazum Beograda i Prištine iz 2013. godine o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, koji je postignut uz posredovanje Evropske unije.
 

"Evropska unija je pokazala svoju nesposobnost da pomogne u postizanju rešenja u veoma teškoj situaciji sa Kosovom, a prištinske vlasti su na Kosovu rekle da neće ispuniti (dogovor), iako je sve potpisano. Od tad se manifestuje nemoć Evropske unije", konstatovao je Lavrov u intervjuu na "Prvom kanalu".
 

Zajednica srpskih opština na Kosovu predviđala je davanje autonomnih prava Srbima koja u velikoj meri podsećaju na ono što je obuhvaćeno Minskim sporazumima za Donbas, samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, dodao je ruski ministar, prenosi Sputnjik.

"U oba slučaja je Evropska unija imala odlučujuću ulogu. Oba ova sporazuma tiču se prava Slovena, pravoslavaca, i u oba slučaja Evropska unija neće ni prstom da mrdne da zemlja, koja blokira te sporazume, ispuni svoje obaveze", zaključio je Lavrov.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lavrov: SAD pokušale da spreče sporazum o S-400 sa Indijom
Sergej lavrov

Rusija

06.12.2021. 13:16

Lavrov: SAD pokušale da spreče sporazum o S-400 sa Indijom

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su SAD pokušale da spreče dogovor o indijskoj kupovini ruskih raketnih kompleksa S-400, ali da je Indija dokazala da je suverena zemlja i da će samostalno odlučivati od koga će kupovati oružje.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve