Vesti
17.06.2022. 13:28
Beta

Ana Brnabić

"Nigde u dokumentima EU ne piše da Srbija treba da prizna takozvano Kosovo"

Ana Brnabić
Izvor: Beta/VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je u Ohridu da nigde u zvaničnim dokumetima Evropske unije (EU) ne piše da je priznanje takozvanog Kosova uslov da Srbija uđe u EU i istakla da, ako je to zahtev, pregovarački okvir treba promeniti, što će biti jako teško.

Ona je, na jednoj od sesija drugog dana Prespa forumu za dijalog, rekla da su predsednici nekih zemlja EU juče na ovom skupu ponovili da Srbija ne treba da bude iznenađena time što se u EU sve više jasno naglašava da Srbija ne može da postane članica EU bez priznavanja nezavisnosti takozvane Republike Kosovo.
 

"Mogu da vam kažem da ponovo imamo situaciju gde se menjaju stavovi. To što smo čuli juče na primer od predsednika Hrvatske, ili to što smo čuli u Srbiji od nemačkog kancerala, mnogo je različito od toga što mi imamo u našoj oficijalnoj pregovaračkoj poziciji sa EU", rekla je Brnabićeva.
 

Navodeći da pred sobom ima zvanični dokument za pregovore sa EU, istakla je da u zvaničnom stavu EU nema nijedna reč o potrebi da se prizna Kosovo.
 

"Kaže se normalizovanje, i kada se govori o Kosovu, koje je sa zvezdicom, piše da je u saglasnosti sa rezulucijom 1244 Saveta bezbednosti UN , što znači da je Kosovo sastavni deo Srbije", istakla je premijera Srbije.
 

Dodala je da se ne radi o tome da  Srbija sluša nešto novo, da su to čuli od dela partnera, ali nikada zvanično od nekoga iz EU da će to biti zahtev da se Srbija učlani u EU.
 

"Ako je stvarno zahtev, tada ovaj pregovarački okvir treba da se promeni. Znači, znamo šta govorimo i to piše u pregovaračkom okviru, to piše u celoj dokumetaciji. Pretpostavlja se da će to biti teško, jer pet zemalja EU nije prizinalo takozvano Kosovo. Biće mnogo teško da se promeni ovaj pregovarački okvir", rekla je premijerka Srbije.
 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srbija i Kosovo da urade svoje domaće zadatake"
kosovo

Kristof Hojzgen

16.06.2022. 11:57

"Srbija i Kosovo da urade svoje domaće zadatake"

Predsednik Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen ocenio je da se može postići dogovor između Kosova i Srbije, ali kako je naveo, jedan od zadataka za Srbiju na tom putu biće da prizna nezavisnost Kosova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve