Vesti
04.06.2022. 12:55
R.E./Kosovo online

Komitet ministara

Novi non pejper? Albanija lobira za prijem Kosova u SE

kosovo
Izvor: Shutterstock

Predstavnici Albanije u Savetu Evrope dostavili su Komitetu ministara SE non-pejper o Kosovu u formi zvaničnog dokumenta, saznaje Kosovo onlajn.

U ovom dokumentu, koji je pre tri dana dostavljen stalnim misijama, navedeno je da zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope već podržava značajan broj članica.

"Republika Kosovo sa zadovoljstvom može da saopšti da njen zahtev za članstvo već podržava značajan broj članica SE. Nedavni razgovori sa članovima Parlamentarne skupštine (PSSE) takođe su pokazali veliku podršku takvom članstvu", navedeno je u ovom dokumentu u kojem se podseća da kosovsku nezavisnost priznaje 74 odsto zemalja članica ove međunarodne organizacije, prenosi Kosovo online

Dodaju i da zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće uticati na odluke država koje ne priznaju Kosovo.

Članstvo Kosova u SE, kako navode, "u potpunosti je kompatibilno sa Statutom i ciljevima ove organizacije".

Osvrnuli su se i na primer Švajcarske navodeći da je to primer da zemlja koja nije članica Ujedinjenih nacija može biti primljena u SE.

"Pravni stav Saveta Evrope nikada nije bio da država koja još nije bila članica Ujedinjenih nacija ne može postati članica ove organizacije. U suprotnom, ne bi bilo moguće vredno članstvo Švajcarske Federacije, koja je primljenm u SE 1963. godine, a nije bila članica UN do 2002.", stoji u non-pejperu, koji je kosovski generalni konzul prosledio predstavnicima većine stalnih misija država članica.
 

Članstvo u SE, kako navode, osnažilo bi dijalog s a Srbijom i dalo "novu energiju u pokušaju pronalaženja trajnog rešenja, a time i trajnog mira u ovom delu evropskog kontinenta".

"Kosovo ostaje posvećeno dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašla trajna normalizacija i uzajamno priznanje sa Republikom Srbijom. I u nacionalnom interesu, ali i u interesu Evrope, da se daje primjer uspešnog rešavanja sukoba nakon genocida na istinski civilizovan, evropski način", navedeno je u ovom dokumentu.
kosovo 26. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock
 

Podsećaju i da su se situacija u Evropi i pozicija SE dramatično promenila zbog sukoba u Ukrajini, Rusija se povukla iz SE, a uvedene su joj sankcije kojima se pridružilo i Kosovo.

Na taj način, kako dodaju, oni su se svrstali na stranu Evrope u ovom ključnom trenutku istorije.

Navode i da Savet Evrope nikada nije bio statična organizacija, već se prilagođavao izazovima vremena.

"S tim u vezi, mišljenje Direkcije za pravne savete i međunarodno javno pravo iz 2008. godine predstavlja stav zasnovan na relevantnim okolnostima iz tog vremena, a od tada je došlo do mnogo suštinskih i relevantnih promena", stoji u ovom dokumentu.

Mišljenje SE iz 2008. napisano je pre proglašenja nezavisnosti Kosova koje je od tada, kako podsećaju, primljeno u instituciju Saveta Evrope kao što su Razvojna banka Saveta Evrope i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija).

Dodaju i da su mnoge članice SE su javno i interno jasno izrazile želju i podršku za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Osvrnuli su se i na odluku Međunarodni suda pravde iz 2010. godine koji je zaključio "da usvajanje deklaracije o nezavisnosti od 17. februara 2008. nije prekršilo opšte međunarodno pravo, Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti ili ustavni okvir".

Kosovo, kako navode, ispunjava sve kriterijume da postane članica SE i dodaju da je to jedina "demokratska zemlja" u Evropi koja još nije članica ove međunarodne organizacije. 

"Kao što je predviđeno odredbama i politikom Saveta Evrope, manjine i potencijalno ugrožene ili diskriminirane grupe i građani će imati najviše koristi od tako moćne institucionalne zaštite", navodi se u non- pejperu. 
 

Dodaju da pravni okvir nijedne druge zemlje nije tako blisko povezan sa Savetom Evrope kao što je kosovski. 

"Nije samo u najboljem interesu građana Kosova da uživaju dodatna prava vezana za članstvo u SE. Takođe je apsolutno u interesu ne samo Saveta Evrope nego i celog kontinenta da se konačno zatvori jaz i napravi ogroman korak ka osiguranju demokratije, ljudskih prava i mira u nemirnom regionu Zapadnog Balkana", navedeno je u ovom dokumentu.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rupa koja nas je odvela do dna
Rudnik lignita, rudari 1.6.2022.

Ulaganja u Kosovo

01.06.2022. 17:10

Rupa koja nas je odvela do dna

Kada bi se kojim slučajem istorija mogla svesti na računovodstvenu operaciju, bilo bi zanimljivo videti kako mi kao društvo stojimo.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve