Vesti
15.09.2021. 15:30
Tanjug

Dogovor država sukcesora

Okončana raspodela nepokretnosti bivše SFRJ: Šta je dobila Srbija

Jugoslavija
Izvor: Shutterstock

Dogovorom država sukcesora bivše SFRJ na poslednjem sastanku u Sarajevu, Srbiji su dodeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, kao i deo ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju, kao i stan u Trstu, dok će sa BiH i Severnom Makedonijom deliti ambasadu/rezidenciju u La Pazu, glavnom gradu Bolivije.

Na ovaj način u potpunosti je okončana raspodela nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije u geografskim regionu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Latinskoj Americi i Karibi, kažu za Tanjug u Ministarstvu spoljnih poslova nakon sastanka.

Inače, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (sprovodenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije), održan je u Sarajevu 13. i 14. septembra.

Sastanku su prisustvali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ – iz BiH Bakir Sadović, Hrvatske Petar Uzorinac, Severne Makedonije Borčo Damjanov, Slovenije Jožef Drofenik i iz Srbije Slavica Jelača.

Dnevni red je obuhvatio niz aktuelnih tema u procesu raspodele diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, a sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka o raspodeli 10 nepokretnosti bivše Jugoslavije.

Tako su Srbiji, ovom raspodelom, dodeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, ambasade/rezidencije u La Pazu (zajedno sa BiH i Severnom Makedonijom), deo ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju, kao i stan u Trstu.

Takođe, otpisane su dve nepokretnosti za koje je, nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše Jugoslavije.

Postignut je i konačan dogovor u vezi sa podelom zemljišta u okviru fizičke podele diplomatskog kompleksa bivše SFRJ u Braziliji, a dogovorena je i fizička podela diplomatskog kompleksa u Nju Delhiju.

Verifikovana je i ažurirana lista umetničkih dela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše države, o čijem faktičkom stanju nema podataka, koja će se uputiti Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.

U MSP-u dodaju da je sastanak u Sarajevu protekao u konstruktivnoj i radnoj atmosferi, a, uprkos kompleksnosti procesa sukcesije, kompromisno je ostvaren zajednički napredak i donete značajne odluke.

Naredni, 21. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše Jugoslavije, održaće se do sredine sledeće godine u Zagrebu.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo bivši selektor reprezentacije Jugoslavije
Sveće

Ivan Toplak

26.07.2021. 15:42

Preminuo bivši selektor reprezentacije Jugoslavije

Legendarni fudbaler i bivši selektor reprezentacije Jugoslavije Ivan Toplak preminuo je u Mariboru je u 90. godini života, saopštio je FS S.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
20°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve