“OPTIMISTA SAM” Godfri: Kompromisno rešenje za godinu-dve

“OPTIMISTA SAM” Godfri: Kompromisno rešenje za godinu-dve

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr


Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri kaže da kosovski problem nije mali, ali je ipak optimista i navodi da je moguće da se za godinu-dve nađe kompromisno rešenje između Beograda i Prištine.

On je u intervjuu za Kurir rekao da je pažnja koju je američki predsednik Donald Tramp posvetio potpisivanju sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, u kombinaciji sa liderstvom predsednika Aleksandra Vučića i njegovom otvorenošću za nove ideje, dala novu energiju i novi zamah odnosima SAD i Srbije.

“Obojica lidera uvidela su da je trenutak da se učini nešto odvažno, novo i uzbudljivo”, rekao je Godfri.

Povezane vesti – INTERVJU NEZIR KRAKI: Priština nije imala mnogo izbora

Veruje da počinje najbolje poglavlje u istoriji srpsko-američkih odnosa što je, kaže, i logično, jer imamo toliko toga zajednickog i toliko zajedničkih iskustava iz prošlosti.

Američki ambasador je istakao i da je na listi prioriteta SAD pomoć Srbiji da postane članica Evropske unije.

“Mi na tome nastavljamo intenzivnu saradnju sa Briselom i nema promene u našem stavu da EU treba da predvodi energičan i svrsishodan dijalog sa Srbijom i Kosovom na rešavanju politickih pitanja”, kaže Godfri.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Kako navodi, SAD veruju da mogu da odigraju značajnu ulogu u poboljšanju ekonomskih uslova na zapadnom Balkanu, čime daje direktnu podršku pridruženju Evropskoj uniji.

Povezane vesti – INTERVJU MUHAREM BAZDULJ: Srbi i Albanci ne dele jezik, ali dele mnogo toga drugog

“Naše angažovanje po ovom pitanju nije novo, niti je vezano za partijsku izbornu kampanju (u SAD). Verujemo u značaj regionalne stabilnosti i prosperiteta. Taj prioritet se neće promeniti ni posle novembarskih izbora”, rekao je Godfri upitan da li se SAD na neki način takmiče sa EU po angažovanosti u pronalaženju kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine i da li je ta angažovanost zapravo u službi Trampove izborne kampanje.

Izrazio je zadovoljstvo što je Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) otvorila kancelariju u Beogradu.

Naveo je da je DFC odmah počeo da sastavlja spisak prioriteta i projekata za svoju prvu kancelariju u Evropi i da to pokazuje da SAD veruju u ekonomski potencijal ovog regiona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar