Vesti
17.09.2022. 14:35
R.E.

SPC

Ordenje je u crkvu, paradoksalno, stiglo sa komunistima

crkva, pravoslavna crkva, Kosovo
Izvor: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Mnogo se buke diglo oko novog crkvenog odlikovanja koje je uručeno lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju. Reagovali su čak i iz Evropske komisije, ocenom da je to pokušaj prekrajanja istorije, te da je to neprihvatljivo.

"Naš stav je jasan. U Evropi nema mesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca – koji se suprotstavljaju najosnovnijim evropskim vrednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi", istakla je u odgovoru "Glasu Amerike" portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandes.
 

Treći crkveni orden koji je uručen Šešelju jeste Orden Svetog Madradija, koji mu je dodelila Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve.

Prethodno je lider radikala odlikovan dva puta, i to oba puta 2015. godine. Prvo je dobio Orden Belog anđela prvog reda, koji mu je dodelio tadašnji episkop mileševski Filaret. Iste godine Filaret je i razrešen.

Dobio je, potom i Orden zlatnog lika Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, kojim ga je odlikovao pokojni mitropolit Amfilohije.

No, nije Šešelj jedini koga je crkva odlikovala. Nedavno je patrijarh Porifirije u Budimpešti Orden Svetog Save prvog stepena uručio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Reč je, inače, o najvišem priznanju koje dodeljuje SPC.

Istim su se okitili i Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Siniša Mali, Bratislav Gašić, Dragan Marković Palma, Milorad Vučelić, ali i Novak Đoković.

Među onima koje je crkva ikad odlikovala su i nekadašnji načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, Tomislav Nikolić, Vladimir Putin, Dmitrij Medvedev, Sergej Šojgu...

Ono što je bitno znati jeste da, naravno, kao i kod svih odlikovanja, postoje rangovi po važnosti. Tako, na primer, najviše ordenje može da dodeljuje samo patrijarh, po uredbi koju propisuje Sveti arhijerejski sabor. Predloge za odlikovanja mogu da daju arhijereji (arhiepiskop, episkopi, mitropoliti), a odluku donosi Sveti arhijerejski sinod.

Ima, doduše, i onog "nižeg" eparhijskog ordenja, koje je u nadležnosti eparhija, pa njime episkopi, vladike, mogu sami da odlikuju koga žele. Upravo je to slučaj sa sva tri ordena koja je primio lider radikala – sva tri su sa "eparhijskog" nivoa, dakle dodeljena su mu po želji vladike.

Moglo bi se, naravno, raspravljati o tome da li Šešelj ta odlikovanja zaslužuje, ali to je već za crkvena tela.

S druge strane, kuriozitet je da pre 1945. godine SPC nije dodeljivala nikakva odlikovanja. Ordenje je u crkvu, paradoksalno, stiglo sa komunistima. Sa dolaskom komunista na vlast u Jugoslaviji, odnosno padom monarhije i uvođenjem potpune odvojenosti države i crkve, javila se potreba za uvođenjem posebnih crkvenih priznanja u vidu odlikovanja.

Prvo odlikovanje Srpske pravoslavne crkve pojavilo se 1946. godine, povodom 600. godišnjice uzdizanja srpske crkve iz arhiepiskopije u patrijaršiju, odnosno ustoličenja prvog srpskog patrijarha Joanikija. Orden Svetog patrijarha Joanikija dodeljivan je samo eparhijama u Severnoj Americi.

Episkop raško-prizrenski Artemije je u zemlji uspostavio prvi crkveno odlikovanje, a to je bila Medalja majke Jugovića, koje je dodeljivano majkama sa više dece.

Od 1985. godine, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodeljuje Orden Svetog Save, koji je izvorno ustanovljen kao državno odlikovanje, ukazom kralja Milana Obrenovića od 23. januara 1883. godine i dodeljivan je sve do 1945, kada je nastavio da ga dodeljuje starešina kraljevske porodice Karađorđević kao dinastičko odlikovanje, tako da danas postoje dva ordena Svetog Save – crkveni i kraljevski.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić Zoranu Terziću uručio Sretenjski orden drugog stepena
1

Za zasluge u sportu

04.07.2022. 12:31

Vučić Zoranu Terziću uručio Sretenjski orden drugog stepena

Dugogodišnjem treneru ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Zoranu Terziću predsednik države Aleksandar Vučić uručio je Sretenjski orden drugog stepena za, kako je navedeno, naročite zasluge u sportu jer je najtrofeniji odbojkaški trener u Srbiji sa 20 medalja sa najvažnijih takmičenjima, uključujući Olipijske igre i svetska prvenstva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve